Saláty

2. května 2010 v 15:59 | Satori |  RECEPTY

Recept: Ananasový salát

Postup přípravy

Ananasové kousky necháme okapat, dáme do misky, přilijeme štávu z citrónu, likér a část šťávy z ananasu. Důkladně promícháme a necháme 2 hodinu uležet v chladu. Potom salát rozdělíme na porce, ozdobíme šlehačkou nebo čerstvým ovocem a podáváme. Podávat můžeme samostatně jako dezert, ale například i ke kuřecímu masu.
Ananasový salát
25 minut

Suroviny

  • 500 g ananasových kousků v kompotu
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 4 lžíce vaječného likéru
  • čerstvé ovoce na ozdobu
  • šlehačka

Recept: Těstovinový salát s tuňákem

Postup přípravy

Těstoviny uvaříme v osolené vodě podle návodu a necháme vychladnout. Hrášek a kukuřici slijeme, papriku a okurky nakrájíme na drobné kostičky. Vajíčka uvaříme natvrdo a nakrájíme. Z tuňáka slijeme šťávu. Vše spolu promícháme, spojíme majonézou a podle chuti dochutíme chilli, solí a pepřem.
35 minut

Suroviny

  • 250 g těstovin
  • sterilovaná kukuřice
  • sterilovaný hrášek
  • 1 paprika
  • 5 vajec
  • 1 konzerva tuňáka
  • 250 g nakládaných okurek
  • majonéza
  • chilli
  • sůl
  • pepř

Recept: Arabský míchaný salát

Postup přípravy

Rajčata a okurku omyjeme a nakrájíme na kostky. Papriku omyjeme, zbavíme semínek a nakrájíme na kratší proužky. Vše dáme do mísy. Salát opereme, rozebereme na jednotlivé listy a necháme okapat. Potom je natrháme na menší kousky. Citrón oloupeme, odblaníme a nakrájíme z jednotlivých měsíčků kousky. Petrželku nasekáme nadrobno. Citrón přimícháme k ostatní zelenině. Přidáme vyloupaná zrníčka granátového jablka a vše promícháme s olejem a přisolíme. Salát podáváme vychlazený.
25 minut

Suroviny

  • 4 pevná rajčata
  • 1 hlávkový salát
  • 1 salátová okurka
  • 2 zelené papriky
  • 1 citrón
  • 2 snítky petrželky
  • 1 granátové jablko
  • 2 polévková lžíce oleje
  • sůl

Recept: Borůvkový salát s jogurtem

Postup přípravy

Borůvky přebereme, propláchneme studenou vodou a necháme je na sítku okapat. Jablko oloupeme, rozřízneme na čtvrtiny, vykrojíme jádřince a nahrubo nastrouháme. Ovoce dáme do mísy, smícháme se dvěma lžícemi cukru a dáme chladit do chladničky asi na 30 minut. Jogurt osladíme lžící cukru, vanilkovým cukrem a rozředíme smetanou. Vychlazený salát rozdělíme do 4 misek, každou porci přelijeme ochuceným jogurtem, posypeme nasekanými ořechy a mletou skořicí.
30 minut

Suroviny

  • 400 g čerstvých borůvek
  • 1 větší jablko
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžíce sekaných vlašských ořechů
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • čtvrt lžičky mleté skořice
  • 2 lžíce smetany ke šlehání

Recept: Brněnský okurkový salát

Postup přípravy

Okurku a jablka oloupeme a nakrájíme na plátky. Ze smetany, soli, drobně pokrájeného kopru a citrónové šťávy si připravíme zálivku. Na talíř naskládáme střídavě plátky okurky a jablek, přelijeme zálivkou a dozdobíme kouskem citrónu a koprem.
20 minut

Suroviny

  • 1 větší salátová okurka
  • 2 jablka
  • 1 kysaná smetana
  • sůl
  • kopr
  • citrónová šťáva

Recept: Domácí letní salát

Postup přípravy

Salát rozebereme na listy, které opereme a osušíme. Velké listy natrháme. Ředkvičky a rajčata omyjeme, osušíme a nakrájíme je na kolečka. Šunku a kuřecí maso nakrájíme na kostky. Očištěnou cibulku i s natí nakrájíme na drobnější kousky.
Misku vytřeme oloupaným a rozpůleným stroužkem česneku, vlijeme tatarskou omáčku, podle potřeby zředíme smetanou a dochutíme solí, pepřem a nakrájenou pažitkou. Touto omáčkou podle chuti salát polijeme a podáváme s pečivem.
40 minut

Suroviny

  • 1 velký hlávkový salát
  • 1 svazek ředkviček
  • 4 rajčata
  • 100 g šunky
  • 200 g pečeného kuřete
  • 4 naťové cibulky
  • 1 stroužek česneku
  • 150 g tatarské omáčky
  • několik lžic kysané smetany
  • sůl
  • mletý pepř
  • pažitka


Recept: Čočkový salát se zeleninou

Postup přípravy

Čočku opláchneme a namočíme na dvě hodiny do studené vody. Pak ji v téže vodě uvaříme doměkka. Vodu z čočky slijeme a do ještě horké čočky vmícháme trochu oleje, octa, mletý pepř, sůl, špetku cukru a necháme zchladnout. Cibuli očistíme a nakrájíme na tenká kolečka, kapii a okurky na nudličky a vmícháme do vychladlé čočky. Vejce uvaříme natvrdo, po vychladnutí oloupeme, překrojíme na polovinu a použijeme k dozdobení salátu.
Čočkový salát se zeleninou
55 minut

Suroviny

  • 400 g čočky
  • 2 sterilované kapie
  • 1 cibule
  • 2 vejce
  • 3 sladkokyselé okurky
  • 4 lžíce oleje
  • ocet
  • cukr
  • mletý pepř
  • sůl

Recept: Červenobílý salát

Postup přípravy

Kedlubny očistíme, oloupeme a nahrubo nastrouháme. Karotku očistíme a rovněž nastrouháme nahrubo. Potom obojí dáme do mísy, přelijeme smetanou, přidáme sůl, cukr, citrónovou šťávu a hořčici a vše důkladně promícháme. Hotový salát posypeme čerstvě nastrouhaným křenem a podáváme.
20 minut

Suroviny

  • 3 červené kedlubny
  • 3 karotky
  • 125 ml smetany ke šlehání
  • sůl
  • cukr
  • lžíce citrónové šťávy
  • lžička plnotučné hořčice
  • 2 lžíce nastrouhaného křenu

Recept: Francouzský hráškový salát

Postup přípravy

Hrášek nasypeme do misky, osladíme cukrem, osolíme, opepříme, přidáme 4 lžíce oleje, 4 lžíce vody a trochu octa a dobře promícháme. Šunku nakrájíme na kostičky a opečeme na troše oleje. Vmícháme ji spolu s nakrájeným ledovým salátem do rozmrazeného hrášku, salát podle potřeby dochutíme a podáváme ozdobený zelenou petrželovou natí.
25 minut

Suroviny

  • 400 g hrášku
  • 150 g šunky
  • ledový salát
  • olej
  • voda
  • ocet
  • cukr
  • mletý pepř
  • sůl

Recept: Indický salát

Postup přípravy

Zelí nakrouháme na nudličky a spaříme vroucí slanou vodou, aby získalo sklovitý vzhled. Scedíme a necháme vychladnout - část nálevu si necháme do zálivky. Poté smícháme s ostatními surovinami a zalijeme zálivkou. Před podáváním necháme několik hodin uležet.
20 minut

Suroviny

  • malá hlávka bílého zelí
  • sterilované žampióny
  • sterilované kapie
  • arašídy
  • kari
  • olej
  • sůl
  • sójová omáčka
  • feferonka

Recept: Jahodový salát

Postup přípravy

Jahody omyjeme, usušíme a nakrájíme na plátky. Ostružiny také omyjeme a přidáme k jahodám. Lehce promícháme, posypeme cukrem a zalijeme vaječným koňakem. Podáváme vychlazené a se šlehačkou.
35 minut

Suroviny

  • 500 g čerstvých jahod
  • 300 g zralých ostružin
  • 40 g moučkového cukru
  • 200 ml vaječného koňaku
  • 200 g šlehačky

Recept: Italský salát

Postup přípravy

Makaróny uvaříme v osolené vodě podle návodu doměkka, zcedíme je a dáme do mísy. Přidáme na malé kostičky nakrájený sýr a salám. Omyjeme papriky, vyřízneme z nich semeníky a nakrájíme je na tenké krátké nudličky. Česnek utřeme se solí a trochou oleje, přidáme k němu ocet a pepř a vše společně i s paprikami a makaróny promícháme a necháme zaležet. Podáváme vychlazené.
35 minut

Suroviny

  • 150 g makarónů
  • zelená paprika
  • červená paprika
  • 125 g mortadely
  • 100 g eidamu
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • ocet
  • mletý pepř

Recept: Kedlubnový salát

Postup přípravy

Kedlubny očistíme, omyjeme na nastrouháme nahrubo. Vložíme je do mísy, přidáme na kostky nakrájený balkánský sýr, sůl, bílý jogurt a nasekanou pažitku. Vše promícháme a před podáváním necháme uležet alespoň hodinu a chladu.
20 minut

Suroviny

  • kedlubny
  • balkánský sýr
  • sůl
  • bílý jogurt
  • pažitka

Recept: Karibský zeleninový salát

Postup přípravy

Uvařené brambory a všechnu zeleninu nakrájíme na kostičky. Vedle v misce si připravíme omáčku na zálivku smícháním smetany, šlehačky, majonézy, hořčice a cukru. Zeleninu smícháme a zalijeme omáčkou a ještě opatrně promícháme.
35 minut

Suroviny

  • uvařené brambory
  • paprika
  • řapíkatý celer
  • cibule
  • šalotka
  • zelená chilli paprička
  • česnek
  • lžíce smetany
  • lžíce šlehačky
  • lžíce majonézy
  • hořčice
  • cukr
  • pažitka
  • karotka
  • petrželka

Recept: Kuřecí salát s ovocem

Postup přípravy

Hotové maso (uvařené, upečené, osmažené..) a ovoce nakrájíme na kostičky, ve stejném poměru smícháme majonézu a jogurt, přidáme citrónovou šťávu a kostku cukru. Ovoce osolíme malou špetkou soli, aby pustilo šťávu a smícháme se zálivkou.
40 minut

Suroviny

  • kuřecí maso
  • ananas
  • jablko
  • pomeranč
  • bílý jogurt
  • majonéza
  • citrónová šťáva
  • kostka cukru
  • sůl

Recept: Míchaný zeleninový salát

Postup přípravy

Čínské zelí, ředkev, spařená a oloupaná rajčata a ředkvičky nakrájíme na menší kousky. Zakapeme citrónovou šťávou smíchanou s pepřem, cukrem a solí a smícháme. Pak přidáme na kolečka nakrájená natvrdo uvařená vejce, na nudličky nakrájené uzené maso a strouhaný sýr. Lehce promícháme, podle chuti dosolíme a zakápneme olivovým olejem. Necháme důkladně vychladit a podáváme samotné nebo s pečivem. Salát poslouží jako vynikající osvěžení v teplém létě, ale i jako vydatný oběd.
50 minut

Suroviny

  • půlka čínského zelí
  • 1 malá bílá ředkev
  • 2 rajčata
  • 4 ředkvičky
  • 100 g vařeného uzeného masa
  • 2 lžíce strouhaného sýra
  • 2 vejce
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • sůl
  • mletý pepř
  • půl lžičky pískového cukru
  • olivový olej

Recept: Melounový salát

Postup přípravy

Oranžové melouny rozpůlíme, důkladně vydlabeme semínka, část dužiny pečlivě vykrojíme a půlky melounů použijeme jako misky na salát. Dužinu všech melounů zbavíme dokonale semínek, rozkrájíme na menší kousky nebo vytvoříme kuličky a dáme je do větší mísy.
Pomeranč pečlivě oloupeme a z dílků vykrájíme filátka, která přidáme k připraveným melounům. Dále přidáme nasucho opražené piniové oříšky a omyté lístky polníčku. Všechno ovoce zlehka promícháme a rozdělíme do vykrojených melounových misek. Naplněné misky dáme vychladit do ledničky a podáváme.
30 minut

Suroviny

  • 2 oranžové melouny
  • půl žlutého cukrového melounu
  • kousek červenéhomelounu
  • polníček na dozdobení
  • 2 pomeranče
  • 100 g piniových oříšků

Recept: Ovocný salát se zmrzlinou

Postup přípravy

Černý rybíz i jahody opereme, zbavíme stopek a necháme okapat. Brusinkový kompot scedíme a necháme okapat. Jahody nakrájíme podélně na čtvrtky a s ostatním ovocem dáme do mísy. Přelijeme rybízovým sirupem a promícháme. Dáme vychladit. Opereme a odstopkujeme červený rybíz. Smetanu ušleháme a osladíme. Do misek dáme 1 kopeček zmrzliny, přelijeme ovocným salátem a povrch každé porce ozdobíme šlehačkou a posypeme několika kuličkami červeného rybízu.
35 minut

Suroviny

  • 300 g černého rybízu
  • 1 střapec červeného rybízu
  • 200 g jahod
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžíce rybízového sirupu
  • půl skleničky brusinkového kompotu
  • 4 kopečky vanilkové zmrzliny

Recept: Pastinákový salát

Postup přípravy

Pastinák omyjeme, oškrábeme a nakrájíme ho na malé kostičky. Ty potom orestujeme na pánvi na rozehřátém másle, osolíme a za občasného podlévání dusíme doměkka. Pak slijeme přebytečnou vodu a necháme zchladnout. Vychladlý pastinák přendáme do mísy a promícháme s tatarskou omáčkou. Můžeme podávat k pečenému nebo smaženému masu.
40 minut

Suroviny

  • 500 g pastináku
  • 50 g másla
  • 125 ml vody
  • půl lžičky soli
  • 1 sklenička tatarské omáčky

Recept: Princeznin ovocný salát

Postup přípravy

Listy hlávkového salátu natrháme na kousky. Přidáme třešně nakrájené na čtvrtky, jahody nakrájené na plátky a nadrobno nakrájené jablko. Zakysanou i sladkou smetanu rozmícháme s cukrem a citrónovou šťávou a salát s ní zalijeme.
15 minut

Suroviny

  • hlávkový salát
  • třešně
  • jahody
  • jablko
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce sladké smetany
  • cukr
  • citrónová šťáva


Recept: Pekingský salát

Postup přípravy

Zelí omyjeme, vyřízneme košťál a nakrájíme na nudličky. Potom přidáme na kostičky nakrájená, spařená a oloupaná rajčata, sýry, nakrájenou cibuli a rozpůlené olivy. Jogurt smícháme s olivovým olejem, citrónovou šťávou, prolisovaným nebo utřeným česnekem, trochou soli, majoránkou a tymiánem. Salát se zálivkou promícháme a ozdobíme několika polovinami oliv.
30 minut

Suroviny

  • 500 g pekingského zelí
  • 2 rajčata
  • 7 lžic černých oliv
  • 1 stroužek česneku
  • 150 g balkánského sýra
  • 100 g nivy
  • 250 ml bílého jogurtu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • sůl
  • majoránka
  • tymián

Recept: Zelný salát

Postup přípravy

Zelí nastrouháme najemno, osolíme a necháme chvíli odstát. Zelenou papriku a šunku pokrájíme na nuudličky, utřeme česnek, přidáme do zelí a promícháme. Olej smícháme s octem, solí, mletým pepřem a kmínem a přidáme 2 lžíce vody. Zálivku nalijeme na salát a přidáme jablka nakrájená na tenké plátky a pokapaná citrónem. Vše promícháme a necháme uležet.
35 minut

Suroviny

  • hlávkové zelí
  • jablka
  • citrón
  • šunka
  • zelená paprika
  • 50 ml octa
  • 4 lžíce oleje
  • česnek
  • mletý kmín
  • mletý pepř
  • sůl


Recept: Italský salát s kuřecím masem

Postup přípravy

Řízky omyjeme, osušíme a z obou stran opečeme 10 minut na rozpáleném másle, pak je osolíme, opepříme, vyjmeme a udržujeme teplé. Chléb nakrájíme na kostičky, česnek najemno posekáme a oboje osmahneme na vypečeném tuku. Vyjmeme a odložíme stranou.
Citrón omyjeme, osušíme, ostrouháme kůru a vymačkáme šťávu. Vše smícháme se solí, pepřem a cukrem a zašleháme olej. Salát natrháme, rajčata rozpůlíme, houby očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Vše rozdělíme na 4 talířky, pokapeme zálivkou a posypeme smaženým chlebem. Řízky rozkrájíme, upravíme na salát a můžeme ozdobit plátky citrónu.
40 minut

Suroviny

  • 4 kuřecí řízky
  • máslo
  • sůl
  • mletý pepř
  • 2 - 3 krajíčky toastového chleba
  • 2 stroužky česneku
  • 1 citrón
  • cukr
  • 3 lžíce olivového oleje
  • ledový salát
  • 250 g cherry rajčat
  • 150 g žampión
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.