polévky

2. května 2010 v 15:17 | Satori |  RECEPTY

A kila jsou dole!

Ingredience
lžíce másla, 2 lžíče mouky, 3 mrkve, celer, petržel (popřípadě trochu květáku, kapusty nebo jiné Vaší oblíbené zeleniny), vegeta, sůl, pepř
Postup přípravy: V středně velkém hrci rozpustíme máslo, přidáme část nastrouhané kořenové zeleniny (nebo nakrájené na hodně malé kousky) a zaprášíme moukou. Dobře promícháme a zalijeme studenou vodou. Přidáme zbytek zeleniny. Přivedeme k varu, dochutíme a necháme vařit asi 15 minut.

Tuhle polévku ráda vařím podle tohoto receptu, nebo do ní přidám hodně květáku a je to květáková polévka. Je lehká, vyniká svou jemnou máslovou chutí a nasládlou chutí mrkve. Je to rychlé, levné, syté a málo kalorické. Vařím si jí, když potřebuju dít pár kilo dolů... A ještě jedna rada, pozor, když přichází k varu, je nutné ztlumit sporák, ráda utíká :-)

Ájenčina šumavská kulajda


Ingredience
4 střední brambory, 200 - 300 g hub zavařených nakyselo (samozřejmě můžeme dát čerstvé, musíme ale na závěr více okyselit), 4 kuličky nového koření, 1 bobkový list, špetka mletého pepře, 2 kostky slepičího či zeleninového bujónu (nebo lžíce vegety), 2 - 2,5 l vody, 250 ml šlehačky, sůl a ocet podle chuti, 4 - 5 vajec (podle počtu strávníků i víc)
Postup přípravy: Do třílitrového hrnce dáme vařit vodu, přidáme nové koření, bobkový list, pepř, špetku soli, bujóny a na kostičky nakrájené brambory. Asi po 5 - 7 minutách přidáme zavařené houby i s nálevem (máme-li houby čerstvé, dáme je nakrájené na kostičky vařit zároveň s bramborami, asi tak 400 g) a převaříme. Přidáme asi l lžíci octa (máme-li čerstvé houby, alespoň 2 lžíce i víc) a necháme asi 1 - 2 minuty vařit. Pak přidáme šlehačku (nejdřív tak 1/3, řádně promícháme a teprve pak dolijeme zbytek) a opět převaříme. Ochutnáme, popř. dosolíme či dokyselíme. Vaříme-li polévku z čerstvých hub, je potřeba solit i kyselit více, houby hodně pojmou. Polévku odstavíme z ohně a vyklepneme do ní na různá místa celá vejce. Necháme asi 10 minut stát a podáváme. Žloutky by měly zůstat poloměkké. 
Tato kulajda se nezahušťuje, je bez kopru, ale je rychlá, překvapivě lahodná a dá se jíst i studená.


Arménská čočková polévka

Ingredience
1. směs : 1 hrnek posekané cibule, 1/2 hrnku na plátky nakrájené mrkve, 1/2 hrnku na plátky nakrájeného celeru, 3 hrnky oloupaného na kostky nakrájeného lilku, 1 hrnek na kostičky nakrájené zelené papriky, 3 - 6 stroužků najemno rozsekaného česneku
2. směs : 6 hrnků vývaru (kuřecí), 1 a 1/2 hrnku čočky, 1 a 1/2 hrnku posekaných rajčat (i sterilovaná), 100 g sušených meruněk nakrájených na nudličky, 1/4 lžičky ml. skořice, 1/4 lžičky nového koření, 1/4 lžičky kayenského pepře, 1 lžíce papriky, 1 a 1/2 lžičky soli
Postup přípravy: 1. směs opékejte na oleji dozlatohněda. Přidejte druhou směs a duste až je čočka měkká, dokončete 3 lžícemi posekané zelené petrželky, 1 lžící posekané máty . 
Tenhle recept, jsem našel na internetu a ochutnal. Moc mi chutnal a doufám,že bude stejně chutnat i vám.





















 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.