Dezerty

2. května 2010 v 16:16 | Satori |  RECEPTY

Recept: Africké banánové řezy

Postup přípravy

Mrkev očistíme, najemno nastrouháme a smícháme ji v misce s rozmačkaným banánem. V jiné míse smícháme oba druhy mouky, přidáme kypřící prášek, jedlou sodu a trochu mleté skořice. V další misce rozmixujeme cukr s olejem a s vejci postupně k nim přidáme promíchanou mouku a směs rozmačkaného banánu a mrkve. Celou směs rozmixujeme, až vznikne hladké těsto. Těsto nalijeme do tukem vymazaného a strouhankou vysypaného vyššího plechu. Upečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi za 25 minut. Po upečení necháme moučník vychladnout a připravíme si krém. Smícháme měkké máslo s moučkovým a vanilkovým cukrem, měkkým tvarohem a rumem a důkladně celou směs vyšleháme. Takto vzniklý krém natřeme na vychladlou buchtu, posypeme mandlovými lupínky a necháme ztuhnout. Pak rozkrájíme na řezy a ty podáváme.
65 minut

Suroviny

  • 1 - 2 mrkve
  • 1 rozmačkaný banán
  • 150 g polohrubé mouky
  • 50 g hladké mouky
  • půl balení prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 200 g cukru
  • 250 ml oleje
  • 3 vejce
  • mandlové lupínky
Krém:
  • 100 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce rumu

Recept: Krémové tiramisu

Postup přípravy

Žloutky utřeme s cukrem, přidáme krémový sýr, tvaroh, rum a nakonec vše lehce promícháme s ušlehanou šlehačkou. Piškoty namočené v kávě prokládáme krémem tak, aby krém byl poslední vrstvou. Povrch posypeme kakaem. V chladničce necháme odležet několik hodin či do druhého dne.
60 minut

Suroviny

  • 4 balíčky krémového sýra
  • půl balíčku měkkého tvarohu
  • 3 žloutky
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 100 ml rumu
  • 125 ml šlehačky
  • dětské piškoty
  • silná černá káva
  • kakao

Recept: Jogurtový koláč s ovocem

Postup přípravy

V míse smícháme jogurty, mouku, cukr, vejce a prášek do pečiva. Těsto vlijeme na tukem vymazaný plech a posypeme ovocem. Pečeme do růžova při 220 °C - cca 20 minut. Vychladlý koláč můžeme posypat vanilkovým cukrem.
45 minut

Suroviny

  • 2 bílé jogurty
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 2 hrnky cukru krupice
  • 2 vejce
  • prášek do pečiva
  • ovoce dle chuti
  • máslo
  • vanilkový cukr

Recept: Be-Be roláda ke kávě

Postup přípravy

V mléce rozmícháme mouku a svaříme na hustou kaši. Necháme vychladnout, ušleháme máslo s cukrem do pěny, pak vychladlou moučnou kaši zašleháme do máslové pěny a nakonec dochutíme rumem. Takto vzniklým krémem slepujeme střídavě tmavé a světlé sušenky Be-Be a skládáme je na podnos do tvaru rolády. Zbylým krémem potřeme celý povrch i boky rolády. Potom rozpustíme čokoládu na vaření s kouskem ztuženého tuku a celou roládu touto polevou polijeme. Dáme ji ztuhnout a zaležet do lednice alespoň na několik hodin, ideálně přes noc. Potom krájíme na plátky a podáváme např. s čerstvým ovocem.
Be-Be roláda ke kávě
50 minut

Suroviny

  • 1 balíček světlých BeBe sušenek
  • 1 balíček kakaových BeBe sušenek
  • 125 g másla
  • trochu rumu
  • 3 lžíce hrubé mouky
  • 300 ml mléka
  • 3 lžíce cukru moučky
  • 120 g čokolády na vaření
  • kousek ztuženého tuku

Recept: Nepečený jahodový dort

Postup přípravy

Želatinu zalijeme studenou vodou a necháme asi dvě hodiny nabobtnat. Nabobtnalou želatinu dáme do mixéru, přelijeme horkým mlékem a dobře rozmixujeme. Postupně přidáme tvaroh, rozměklý tuk, 3 vejce a cukr. Po rozmixování rozdělíme hmotu na tři díly, jeden nalijeme do dortové formy, poklademe jahodami, zalijeme druhým dílem, na něj rozložíme vrstvu piškotů a dolijeme zbývající hmotu. Dáme ztuhnout do ledničky. Po ztuhnutí ozdobíme rozkrájenými jahodami a přelijeme dortovým želé, které připravíme podle návodu na obalu.
Nepečený jahodový dort
150 minut

Suroviny

  • 2 lžíce želatiny
  • 200 ml studené vody
  • 200 ml horkého mléka
  • 500 g tvarohu
  • 250 g Hery
  • 3 celá vejce
  • 300 ml cukru krupice
  • 2 lžíce rumu
  • 100 g kulatých piškotů
  • 250 g čerstvých jahod
  • 1 sáček dortového želé

Recept: Banánová dobrota

Postup přípravy

Banány nakrájíme na půlcentimetrová kolečka. Kolečko banánu vložíme mezi dva piškoty, připravené banánové jednohubky napíchneme na párátko a poléváme čokoládou nebo máčíme v rozpuštěné čokoládě. Čokoládovou polevu připravíme tak, že do vodní lázně nalámeme čokoládu a společně s tukem necháme rozpustit.
20 minut

Suroviny

  • dětské piškoty
  • banány
  • čokoláda
  • ztužený tuk

Recept: Borůvkový dort

Postup přípravy

Vejce s cukrem vyšleháme na krém. Mouku smícháme s práškem do pečiva a kakaem a zlehka vmícháme do vaječné hmoty. Těsto vlijeme do dortové formy, vložíme do předehřáté trouby a při 180 °C pečeme půl hodiny. Upečený korpus poprášíme moukou, ještě teplý ho otočíme dnem nahoru a necháme vychladnout. Pak korpus vyjmeme z formy a podélně rozkrojíme na dva díly.
Smetanu vyšleháme s vanilkovým cukrem a ztužovačem. Borůvky očistíme, část odložíme stranou na ozdobení a zbylé rozmačkáme. Želatinu namočíme do 50 ml vody a necháme nabobtnat. Pak ji zahřejeme, necháme rozpustit a promícháme ji s rozmačkanými borůvkami. Šlehačku rozdělíme na dvě části a do jedné vmícháme rozmačkané borůvky. Spodní část korpusu plníme v kruzích střídavě bílou a borůvkovou šlehačkou. Přiklopíme druhou částí korpusu a zbylou šlehačku nanášíme podle barev tak, aby na řezu vznikl šachovnicový vzor. Hotový dort ozdobíme bodůvkami a necháme vychladit.
Borůvkový dort
120 minut

Suroviny

  • 4 vejce
  • 50 g kakaa
  • 80 g cukru krupice
  • 120 g hladké mouky
  • třetina prášku do pečiva
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 vanilkové cukry
  • ztužovač šlehačky
  • 200 g borůvek
  • 2 plátky želatiny
  • mouka na poprášení

Recept: Broskvový koláč s drobenkou

Postup přípravy

Na křehké těsto prosijeme mouku na vál a uprostřed uděláme důlek. Do něj rozklepneme vejce, posypeme cukrem a citrónovým aroma. Navrch rozložíme vločky másla. Pomoučněnýma rukama vypracujeme ze všech přísad hladké těsto. Zabalíme ho do fólie a dáme na hodinu odpočinout do lednice. Vymažeme rozvírací kulatou formu a vysypeme ji strouhankou. Troubu předehřejeme na 180 °C, na pomoučněném vale vyválíme z těsta plát velikosti formy, těsto vložíme do formy a zvýšíme okraje. Broskve necháme okapat v sítu, nakrájíme na menší, stejnoměrné kousky a rovnoměrně poklademe na těsto.
Černý chléb jemně nadrobíme, smícháme s plátky mandlí či s nasekanými mandlemi a s cukrem. Drobenkovou směsí pravidelně posypeme koláč a pečeme v troubě asi 45 minut. Koláč vyjmeme z trouby a necháme ve formě zcela vychladnout. Uvolníme z formy a opatrně položíme na dortový podnos. Lehce ho posypeme práškovým cukrem a až do podávání ho ponecháme v lednici. Jednotlivé porce můžeme podávat s čerstvě našlehanou šlehačkou a také ozdobit mletou skořicí či skořicovým cukrem.
130 minut

Suroviny

  • 250 g mouky
  • 1 vejce
  • 150 g cukru
  • balení citrónového aroma
  • 175 g másla
  • 2 lžíce strouhanky
  • 500 g půlených broskví
  • 250 g černého chleba
  • 50 g mandlových lupínků
  • půl lžičky mleté skořice
  • 75 g cukru
  • lžíce moučkového cukru

Recept: Datlové řezy

Postup přípravy

Umeleme datle, rozinky, sušené meruňky a oříšky. Vmícháme med, pomerančovou šťávu a mleté mandle. Mícháme tak dlouho, než se směs dobře spojí a pak přidáme ovesné vločky. Připravenou směs napěchujeme do čtvercové formy vyložené alobalem a dáme do ledničky. Dostatečně ztuhlou směs vyklopíme a nakrájíme na řezy.
60 minut

Suroviny

  • 75 g sušených datlí
  • 75 g rozinek
  • 50 g sušených meruněk
  • 50 g lískových oříšků
  • 1 - 2 lžičky medu
  • 2 - 3 lžíce pomerančové šťávy
  • 40 g mletých mandlí
  • 40 g ovesných vloček

Recept: Francouzské madlenky

Postup přípravy

Vejce s cukrem ušleháme do husté pěny. Po troškách do ní vmícháme nastrouhanou citronovou kůru, citronovou šťávu, mouku s práškem do pečiva a rozpuštěné máslo. Vzniklé těsto necháme 2 hodiny odpočinout. Formičky na medvědí pracky vymažeme rozpuštěným máslem a vysypeme hrubou moukou. Formičky plníme těstem do tří čtvrtin.
Před pečením těsto necháme ještě čtvrt hodiny ve formičkách odležet. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 10 - 12 minut. Vyklápíme je zatepla a necháme vychladnout. Hořkou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni na hladkou polevu a vychladlé madlenky v ní do poloviny namáčíme. Necháme ztuhnout.
150 minut

Suroviny

  • 230 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 4 vejce
  • 175 g krupicového cukru
  • 110 g rozpuštěného másla
  • šťáva z 1 citronu
  • kůra z 1 citronu
  • 100 g hořké čokolády

Recept: Dezertní ovocné košíčky plné chuti

Postup přípravy

V míse důkladně smícháme mouku, cukr a špetku soli. Přidáme změklý tuk a vypracujte hladké těsto. Formičky vymažeme tukem a vtlačíme do nich tenkou vrstvu těsta. Košíčky pečeme dozlatova při 180 °C v předem vyhřáté troubě.
Pudink připravíme podle návodu, osladíme a necháme vychladnout. Poté ho našleháme a postupně přidáváme cukr, žloutek, tvaroh a změklé máslo. Vše dobře promícháme. Upečené košíčky ihned vyklopíme a po vychladnutí je naplníme krémem. Na závěr je poklademe očištěným a nakrájeným ovocem a podáváme.
65 minut

Suroviny

  • 280 g tmavé hladké mouky
  • 150 g rostlinného tuku
  • 2 lžičky cukru
  • sůl
  • tuk na vymazání formiček
Náplň:
  • 150 g měkkého tvarohu
  • 1 žloutek
  • 500 ml mléka
  • 5 lžic cukru
  • 1 vanilkový pudinkový prášek
  • 1 lžíce másla
  • pomeranč
  • kiwi
  • ostružiny
  • maliny
  • jahody

Recept: Dort s kiwi a banánem

Postup přípravy

V míse utřeme máslo s cukrem a vejci, poté přidáme kakao, mouku s práškem do pečiva a mléko. Dobře promícháme a vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C asi 20 minut. Upečený korpus vyklopíme a na mřížce necháme chladnout.
Nutellu smícháme s rumem a natřeme na ještě vlahý dort, aby se částečně vsákla. Želatinový ztužovač rozpustíme ve vodě a připravíme podle návodu na obalu. Smícháme jej s jogurtem, cukrem a na drobné kousky pokrájeným banánem. Vzniklou směsí potřeme dortový korpus, nahoru poklademe střídavě plátky kiwi a banánu a necháme v chladničce hodinu ztuhnout. Povrch dortu polijeme dortovým želé, které jsme připravili podle návodu na obalu, a hotový dort necháme v chladničce do druhého dne dobře ztuhnout a vychladit.
80 minut

Suroviny

Těsto:
  • 2 vejce
  • 100 g krystalového cukru
  • 100 g másla
  • 200 g polohrubé mouky
  • 100 ml mléka
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 kypřící prášek
Náplň:
  • 6 lžic Nutelly
  • 4 lžíce rumu
  • 1 velký bílý jogurt
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 1 banán
  • 1 balíček želatinového ztužovače
  • 4 kiwi
  • 1 banán
  • 1 balíček čirého dortového želé
  • 2 lžíce moučkového cukru

Recept: Čokoládové košíčky

Postup přípravy

V míse utřeme máslo s cukrem do hladké hmoty, přidáme vejce, vmícháme mouku, sůl, esenci a sodu. Potom přisypeme čokoládu a vše důkladně promícháme. Do košíčků dáváme vrchovatou lžičku, naskládáme je na plech a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 15 - 20 minut, dokud nezačnou zlátnout.
45 minut

Suroviny

  • 1 vejce
  • 100 g měkkého másla
  • 150 g hladké mouky
  • 75 g hnědého cukru
  • 50 g cukru moučky
  • půl lžičky soli
  • půl lžičky jedlé sody
  • půl lžičky vanilkové esence
  • 150 g nasekané čokolády

Recept: Jahodový sníh

Postup přípravy

Část nakrájených jahod a posekané lístky máty dáme do skleniček s vanilkovým cukrem a promačkáme. Z bílků ušleháme tuhý sníh, vmícháme do něj cukr a zašleháme kousky jahod. Do každé skleničky vložíme piškot a doplníme jí jahodovým sněhem.
20 minut

Suroviny

  • čerstvé jahody
  • 4 bílky
  • vanilkový cukr
  • cukr krupice
  • cukrářský piškot
  • lístky máty

Recept: Kakaová roláda s borůvkami

Postup přípravy

Mascarpone našleháme s cukrem, vmícháme ušlehanou smetanu. Práškovou želatinu zalijeme 100 ml vody, necháme nabobtnat a pak ji v teplé vodní lázni rozpustíme. Vmícháme ji do připraveného krému.
Žloutky třeme s cukrem, až vznikne hustá bílá pěna. Po lžících do ní přidáme horkou vodu. Pak postupně vmícháme mouku s kakaem a nakonec tuhý sníh z bílků. Těsto rozestřeme na plech vyložený papírem na pečení a v troubě vyhřáté na 200 °C pečeme 10 minut.
Upečený piškot překlopíme na čistou utěrku, stáhneme z něj opatrně papír a s utěrkou srolujeme a necháme vychladnout. Prochladlý piškotový plát rozvineme, potřeme připraveným krémem, posypeme borůvkami a znovu zavineme. Dáme do chladu ztuhnout.

Suroviny

  • 4 vejce
  • 140 g moučkového cukru
  • 120 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce kakaa
  • 3 lžíce horké vody
  • 200 g Mascarpone
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 50 g moučkového cukru
  • 100 g borůvek
  • půl lžíce želatiny v prášku
  • 100 ml vody


Recept: Kočičí tlapky

Postup přípravy

Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu na vaření a necháme ji vychladnout. Rozehřejeme troubu na 220 °C, máslo s vanilkovým cukrem utřeme do pěny, přimícháme moučkový cukr, mouku, sůl, a bílky a do těsta vmícháme tekutou čokoládu. Těstem naplníme cukrářský sáček a stříkáme na plech rohlíčky. Pečeme asi 8 minut. Po upečení namáčíme do rozpuštěné bílé čokolády.
35 minut

Suroviny

  • 130 g čokolády na vaření
  • 250 g másla
  • vanikový cukr
  • 100 g moučkového cukru
  • 300 g hladké mouky
  • sůl
  • 2 bílky
  • bílá čokoláda

Recept: Kávový věnec s mandlemi

Postup přípravy

Troubu předehřejeme na 180 °C, bábovkovou formu vymažeme a vysypeme moukou. Na tmavé těsto do pěny ušleháme máslo, cukr a vanilkový cukr až se cukr zcela rozpustí. Postupně přišleháme žloutky. Přimícháme mouku smíchanou s kypřícím práškem a kakaem, těstem naplníme formu a povrch uhladíme.
Na kávové těsto ušleháme z bílků pevný sníh a postupně přišleháváme cukr, až se zcela rozpustí. Smícháme mouku s instantní kávou a prosijeme ji na sníh. Přidáme mleté mandle a opatrně promícháme. Hmotu naneseme na tmavé těsto a povrch uhladíme. Moučník pečeme asi 55 minut. Asi 15 minut před dokončením pečení moučník zakryjeme alobalem, aby příliš nezhnědl.
Věnec vyjmeme, necháme vychladnout a vyklopíme ho z formy na dortový podnos. Vanilkovou polevu připravíme podle návodu na obalu a horní třetinu věnce potřeme. Ozdobíme kávovými zrny, strouhanou čokoládou a necháme ztuhnout.
90 minut

Suroviny

  • 9 bílků
  • 200 g cukru
  • 80 g polohrubé mouky
  • 3 lžíce instantní kávy
  • 300 g mletých mandlí
  • 100 g vanilkové polevy
  • kávová zrna
  • čokoláda

Recept: Nugátové řezy

Postup přípravy

Vejce ušleháme společně s cukrem a postupně přidáme ostatní suroviny. Těsto nalijeme na vymaštěný plech a pečeme 15 - 20 minut v troubě při 180 °C. Z mouky, mléka a cukru uvaříme krém a po zchladnutí do něj zašleháme máslo. Hotový krém rozetřeme na piškot a nakrájíme na řezy, které podáváme.
45 minut

Suroviny

Těsto:
  • 150 g cukru
  • 600 g hladké mouky
  • 150 g sekaných ořechů
  • 5 lžic kakaa
  • 1 prášek do pečiva
Krém:
  • 250 ml mléka
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • 100 g moučkového cukru

Recept: Melounová zmrzliny

Postup přípravy

Měkký tvaroh utřeme s moučkovým cukrem a zakysanou smetanou, oranžový meloun zbavíme semínek a nakrájíme na menší kostičky. Přidáme je do tvarohové hmoty a zlehka promícháme. Formičky s kulatým dnem naplníme tvarohovou hmotou, povrch posypeme plátkovými mandlemi a do středu zapíchneme plastové lžičky. Dáme zmrazit a hotovou zmzlinu vyklopíme z misek a podáváme společně s vykrájenými melounovými kuličkami.
25 minut

Suroviny

  • 300 g měkkého tvarohu
  • 80 g moučkového cukru
  • 200 ml zakysané smetany
  • 100 g oranžového melounu
  • 30 g mandlových lupínků
  • 200 g žlutého melounu

Recept: Oplatkové řezy polité čokoládou

Postup přípravy

Nejprve si připravíme pudinkový krém. Z mléka uvaříme pudink dle návodu. Necháme ho dobře vychladnout, přidáme změklé máslo a metličkami vyšleháme. Ke konci ještě přidáme lžíci rumu, zašleháme a krém necháme v lednici lehce ztuhnout. Na první oplatku rovnoměrně rozetřeme ve slabé vrstvě zavařeninu, na ni pudinkový krém. Celý postup opakujeme. Poslední vrstvu by měla tvořit oplatka. Takto připravený dezert zabalíme do alobalu, zatížíme a necháme v lednici odležet alespoň do druhého dne. Nakonec proleželý dezert nakrájíme na menší řezy a každý polijeme čokoládou rozpuštěnou ve vodní lázni s kouskem ztuženého tuku.
35 minut

Suroviny

  • 200 ml mléka
  • polovina sáčku vanilkového pudinku
  • 1 vanilkový cukr
  • 180 g másla
  • 1 lžíce rumu
  • 4 dortové oplatky
  • 150 g meruňkové zavařeniny
  • 100 g čokolády na vaření
  • kousek ztuženého tuku

Recept: Opilé želé

Postup přípravy

Do kastrolku nalijeme vodu a přivedeme ji k varu. Odstavíme z ohně. Do horké vody nasypeme cukr a ovocné želé v prášku. Velmi dobře metličkou promícháme, aby se netvořily hrudky, ale nevaříme. Přilijeme šumivé víno a znovu dobře promícháme. Hotové želé nalijeme do formy a necháme přes noc v chladničce dobře ztuhnout. Po vyklopení želé krájíme na kostičky, napíchneme na párátka a podáváme na talířku nebo ve sklenici na sekt.
30 minut + ztuhnutí

Suroviny

  • 250 ml vody
  • 1 balíček ovocného želé s příchutí broskve Dr. Oetker
  • 70 g cukru
  • 250 ml šumivého vína


Recept: Perníčky

Postup přípravy

Cukr, med a smetol rozehřejeme až k varu a necháme vychladnout. Do mouky přidáme koření a kakao. Ve vodě rozpustíme amonium a spolu s vejci přimícháme do prochladlého medového roztoku. Uhněteme hladké těsto, které necháme minimálně jeden den odležet. Z vyváleného těsta vykrajujeme tvary a skládáme je na plech vyložený pečícím papírem. Horké potřeme žloutkem rozšlehaným v troše mléka. Druhý den můžeme zdobit bílkovou polevou (moučkový cukr si několikrát prosypeme přes sítko a utřeme s bílkem a několika kapkami citrónové šťávy. Můžeme přidat potravinářské barvivo podle fantazie).
Perníčky
60 minut

Suroviny

  • 375 g medu
  • 200 g mletého cukru
  • 200 g smetolu
  • 750 g hladké mouky
  • 1 lžíci kakaa
  • 1 lžíci perníkového koření
  • 2 malá vajíčka
  • 7 g amonia (cukrářské droždí)
  • 1 lžíce vody
  • 1 žloutek a mléko na potření
  • 1 bílek na polevu
  • pár kapek citrónové šťávy
  • 200 g mletého cukru na polevu

Recept: Sloní oko

Postup přípravy

Žloutky utřeme s cukrem, přidáme hladkou mouku, prášek do pečiva, kakao a vmícháme sníh. Vzniklé těsto vlijeme na vymazaný plech a pečeme v troubě při teplotě 180 °C. Po upečení ohneme přes papírovou roli od alobalu a necháme vychladnout. Mezitím utřeme máslo s cukrem a do másla všleháme po vychladnutí oříšky spařené mlékem. Korpus vyplníme krémem, vložíme do něj banány, polijeme připravenou čokoládou a posypeme ořechy.
50 minut

Suroviny

  • 6 žloutků
  • 6 lžic cukru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce kakaa
  • sníh ze 6 bílků
  • 250 g másla
  • 100 g cukru
  • sáček mletých oříšků
  • 250 ml horkého mléka
  • 2 banány
  • čokoládová poleva
  • prášek do pečiva

Recept: Smažené kiwi

Postup přípravy

Máslo, vejce, a moučkový i vanilkový cukr ušleháme do pěny. Potom přimícháme pomleté mandle, ovocnou šťávu, smetanu a podle potřeby zahustíme moukou. Promícháme a vzniklé těstíčko necháme 10 minut odležet.
Kiwi oloupeme a celé ho obalíme nejdříve v mouce, potom v těstíčku a nakonec posypeme mandlovými lupínky. Kiwi smažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje dozlatova.
Smetanu vyšleháme s vanilkovým cukrem téměř do husta a společně s touto šlehačkou kiwi podáváme.
40 minut

Suroviny

  • 4 kiwi
  • 50 g másla
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • půl balíčku vanilkového cukru
  • 1 - 2 vejce
  • 2 lžíce oloupaných mletých mandlí
  • 2 lžíce ovocné šťávy
  • 2 lžíce smetany
  • hladká mouka na obalení
  • půl šálku mandlových lupínků
  • olej na usmažení
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 vanilkový cukr

Recept: Sýrové čtverečky

Postup přípravy

Máslo utřeme se žloutky, osolíme, přidáme vykynutý kvásek z droždí a vlažného mléka, vmícháme mouku a vypracujeme tužší těsto, které necháme vykynout. Z vykynutého těsna nakrájíme čtverečky, které klademe na tukem vymazaný plech, potřeme je vajíčkem, osolíme, posypeme strouhaným sýrem a necháme ještě chvíli kynout na plechu. Potom čtverečky upečeme v troubě dozlatova.
80 minut

Suroviny

  • 120 g másla
  • 3 žloutky
  • 350 g hladké mouky
  • 20 g droždí
  • sůl
  • šálek mléka
  • 200 g strouhaného sýra
  • vejce na potření

Recept: Tvarohové kuličky s jahodovou omáčkou

Postup přípravy

Měkký tvaroh smícháme s moukou, přidáme vejce, osolíme a vypracujeme těsto. Vytvoříme knedlíčky, které pomalu vaříme v mírně osolené vodě. Jahody nebo borůvky (případně jiné ovoce, které máme rádi) zlehka povaříme s trochou vody, zahustíme nastrouhaným perníkem a podle chuti osladíme. Vzniklou omáčkou pak knedlíky přeléváme.
30 minut

Suroviny

  • 300 g měkkého tvarohu
  • 150 g hrubé mouky
  • vejce
  • sůl
  • 400 g jahod
  • perník na strouhání
  • lžíce cukru

Recept: Třešňový krém

Postup přípravy

Ve vodní lázni smícháme za studena mléko, cukr a škrobovou moučku. Zahříváme za stálého míchání dokud krém nezhoustne. Zchlazujeme, přilijeme griotku a postupně zašleháme vajíčka. Misky vymažeme máslem, na dno dáme vypeckované třešně, které zalijeme krémem. Misky přikryjeme, vložíme do tlakového hrnce a vaříme v páře asi 15 minut. Hotový krém vychladíme a dozdobíme šlehačkou, třešní a lístkem máty.
55 minut

Suroviny

  • 400 g třešňového kompotu
  • 500 ml mléka
  • 100 g cukru
  • 3 vejce
  • 30 g škrobové moučky
  • 50 ml griotky
  • 30 g másla
  • šlehačka
  • čerstvé třešně
  • máta

Recept: Smetanové broskvové řezy

Postup přípravy

Máslo nakrájíme na malé kousky a necháme změknout při pokojové teplotě. Pak přidáme moučkový cukr, vanilkový cukr, sůl a utřeme do pěny. Postupně za stálého míchání přidáváme vejce a třeme tak dlouho, až vznikne hladká pěna. Nakonec vmícháme marmeládu a mouku. Hotové těsto dáme do pekáčku vymazaného tukem a vysypaného hrubou moukou. Povrch uhladíme a v předehřáté troubě při 160 °C pečeme asi 40 minut.
Upečený korpus necháme vychladnout. Pak na něj rozložíme na čtvrtky nakrájené broskve. Na broskve nalijeme krém. Připravíme jej smícháním zakysané smetany s moučkovým cukrem, marmeládou a vyšlehanou šlehačkou. Do přichystané směsi přidáme želatinu rozpuštěnou v horké šťávě z broskví a všechno dobře promícháme. Krém dobře uhladíme a moučník necháme v chladničce nejméně 4 hodiny uležet. Potom nakrájíme řezy, ozdobíme čerstvým ovocem a podáváme.
75 minut

Suroviny

Těsto:
  • 250 g másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 5 vajec
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 lžíce meruňkové marmelády
  • 250 g hladké mouky
  • sůl
Náplň:
  • 500 g kompotových broskví
  • 500 g zakysané smetany
  • 100 g moučkového cukru
  • 250 g smetany ke šlehání
  • 2 lžíce meruňkové marmelády
  • 20 g želatiny
  • 100 ml šťávy z broskví


Recept: Tyčinky z ovesných vloček

Postup přípravy

Ovesné vločky, cukr a rozinky dáme do mísy, přidáme rozehřáté máslo a důkladně promícháme. Plech na pečení potřeme olejem nebo tukem a ve stejnoměrné vrstvě na plech naneseme připravenou směs, urovnáme a povrch uhladíme. Potom ostrým nožem uděláme na plechu zářezy - naznačíme jednotlivé tyčinky. Pečeme asi 20 minut v troubě při 190 °C.Pekli jsme asi 20 minut dozlatova. Necháme chvíli vychladnout a pak podle zářezů nalámeme. Podáváme úplně vychladlé.
40 minut

Suroviny

  • 1 a půl šálku ovesných vloček
  • půl šálku hnědého cukru
  • půl šálku rozinek
  • 1 šálek rozehřátého másla

Recept: Vdolky s borůvkami

Postup přípravy

Do mísy prosijeme hladkou mouku, přidáme sušené droždí, cukr, skořici a promícháme. Mléko mírně ohřejeme, rozmícháme v něm vejce a nalijeme na sypkou směs. Vše důkladně promícháme, těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Zakysanou smetanu osladíme lžičkou cukru a necháme v chladu. Z vykynutého těsta vykrajujeme lžící stejně velké kousky, tvoříme z nich malé vdolky, trochu je zploštíme a necháme ještě asi 10 minut vykynout. Pak na pánvi rozehřejeme větší množství oleje a vdolečky po obou stranách osmažíme. Vdolečky ozdobíme vychladlou ochucenou smetanou a na ni dáme borůvky nebo borůvkovou marmeládu.
60 minut

Suroviny

  • 1 sušené droždí
  • 400 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 500 ml mléka
  • 4 lžíce cukru
  • trocha skořice
  • olej
  • borůvky nebo borůvková marmeláda
  • 1 zakysaná smetana

Recept: Želé s čokoládou

Postup přípravy

Formičky na pudink důkladně propláchneme vodou. Želé připravíme podle návodu na obalu a místo vody použijeme šťávu z kompotu. Banán oloupeme, nakrájíme na kousky, vložíme do formiček a přelijeme přes něj želé. Formičky necháme vychladit, pak želé vyklopíme, rozpustíme čokoládu a želé čokoládou ozdobíme.
35 minut

Suroviny

  • 1 sáček instantního červeného želé
  • polovina banánu
  • 100 g hořké čokolády
  • 250 ml kompotové šťávy

Recept: Vanilkové banánky

Postup přípravy

Ve 250 ml vody svaříme máslo a sůl, naráz vsypeme mouku a vše zpracujeme na lesklou hroudu. Sejmeme ze sporáku a necháme trochu vychladnout. Troubu předehřejeme na 230 °C. Do těsta postupně zapracujeme vejce, pak těstem naplníme cukrářský sáček s větším tvořítkem a na plech vyložený papírem na pečení nastříkáme 10 banánků, které pečeme asi 15 minut dozlatova. Ještě teplé banánky vodorovné překrojíme a necháme vychladnout. Podle návodu na obalu připravíme vanilkový krém, rozdělíme jej na spodní díly banánků, přiklopíme vrchními díly a pocukrujeme. Zbylý krém nastříkáme na vrchní díly a takto upravené banánky podáváme s malinami.
40 minut

Suroviny

  • 60 g másla
  • sůl
  • 200 g hrubé mouky
  • 4 vejce
  • vanilkový krém (pudink)
  • moučkový cukr na posypání
  • maliny (čerstvé nebo kompot)

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.