Květen 2010

Dezerty

2. května 2010 v 16:16 | Satori |  RECEPTY

Recept: Africké banánové řezy

Postup přípravy

Mrkev očistíme, najemno nastrouháme a smícháme ji v misce s rozmačkaným banánem. V jiné míse smícháme oba druhy mouky, přidáme kypřící prášek, jedlou sodu a trochu mleté skořice. V další misce rozmixujeme cukr s olejem a s vejci postupně k nim přidáme promíchanou mouku a směs rozmačkaného banánu a mrkve. Celou směs rozmixujeme, až vznikne hladké těsto. Těsto nalijeme do tukem vymazaného a strouhankou vysypaného vyššího plechu. Upečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi za 25 minut. Po upečení necháme moučník vychladnout a připravíme si krém. Smícháme měkké máslo s moučkovým a vanilkovým cukrem, měkkým tvarohem a rumem a důkladně celou směs vyšleháme. Takto vzniklý krém natřeme na vychladlou buchtu, posypeme mandlovými lupínky a necháme ztuhnout. Pak rozkrájíme na řezy a ty podáváme.
65 minut

Suroviny

  • 1 - 2 mrkve
  • 1 rozmačkaný banán
  • 150 g polohrubé mouky
  • 50 g hladké mouky
  • půl balení prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 200 g cukru
  • 250 ml oleje
  • 3 vejce
  • mandlové lupínky
Krém:
  • 100 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce rumu

Recept: Krémové tiramisu

Postup přípravy

Žloutky utřeme s cukrem, přidáme krémový sýr, tvaroh, rum a nakonec vše lehce promícháme s ušlehanou šlehačkou. Piškoty namočené v kávě prokládáme krémem tak, aby krém byl poslední vrstvou. Povrch posypeme kakaem. V chladničce necháme odležet několik hodin či do druhého dne.
60 minut

Suroviny

  • 4 balíčky krémového sýra
  • půl balíčku měkkého tvarohu
  • 3 žloutky
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 100 ml rumu
  • 125 ml šlehačky
  • dětské piškoty
  • silná černá káva
  • kakao

Recept: Jogurtový koláč s ovocem

Postup přípravy

V míse smícháme jogurty, mouku, cukr, vejce a prášek do pečiva. Těsto vlijeme na tukem vymazaný plech a posypeme ovocem. Pečeme do růžova při 220 °C - cca 20 minut. Vychladlý koláč můžeme posypat vanilkovým cukrem.
45 minut

Suroviny

  • 2 bílé jogurty
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 2 hrnky cukru krupice
  • 2 vejce
  • prášek do pečiva
  • ovoce dle chuti
  • máslo
  • vanilkový cukr

Recept: Be-Be roláda ke kávě

Postup přípravy

V mléce rozmícháme mouku a svaříme na hustou kaši. Necháme vychladnout, ušleháme máslo s cukrem do pěny, pak vychladlou moučnou kaši zašleháme do máslové pěny a nakonec dochutíme rumem. Takto vzniklým krémem slepujeme střídavě tmavé a světlé sušenky Be-Be a skládáme je na podnos do tvaru rolády. Zbylým krémem potřeme celý povrch i boky rolády. Potom rozpustíme čokoládu na vaření s kouskem ztuženého tuku a celou roládu touto polevou polijeme. Dáme ji ztuhnout a zaležet do lednice alespoň na několik hodin, ideálně přes noc. Potom krájíme na plátky a podáváme např. s čerstvým ovocem.
Be-Be roláda ke kávě
50 minut

Suroviny

  • 1 balíček světlých BeBe sušenek
  • 1 balíček kakaových BeBe sušenek
  • 125 g másla
  • trochu rumu
  • 3 lžíce hrubé mouky
  • 300 ml mléka
  • 3 lžíce cukru moučky
  • 120 g čokolády na vaření
  • kousek ztuženého tuku

Recept: Nepečený jahodový dort

Postup přípravy

Želatinu zalijeme studenou vodou a necháme asi dvě hodiny nabobtnat. Nabobtnalou želatinu dáme do mixéru, přelijeme horkým mlékem a dobře rozmixujeme. Postupně přidáme tvaroh, rozměklý tuk, 3 vejce a cukr. Po rozmixování rozdělíme hmotu na tři díly, jeden nalijeme do dortové formy, poklademe jahodami, zalijeme druhým dílem, na něj rozložíme vrstvu piškotů a dolijeme zbývající hmotu. Dáme ztuhnout do ledničky. Po ztuhnutí ozdobíme rozkrájenými jahodami a přelijeme dortovým želé, které připravíme podle návodu na obalu.
Nepečený jahodový dort
150 minut

Suroviny

  • 2 lžíce želatiny
  • 200 ml studené vody
  • 200 ml horkého mléka
  • 500 g tvarohu
  • 250 g Hery
  • 3 celá vejce
  • 300 ml cukru krupice
  • 2 lžíce rumu
  • 100 g kulatých piškotů
  • 250 g čerstvých jahod
  • 1 sáček dortového želé

Recept: Banánová dobrota

Postup přípravy

Banány nakrájíme na půlcentimetrová kolečka. Kolečko banánu vložíme mezi dva piškoty, připravené banánové jednohubky napíchneme na párátko a poléváme čokoládou nebo máčíme v rozpuštěné čokoládě. Čokoládovou polevu připravíme tak, že do vodní lázně nalámeme čokoládu a společně s tukem necháme rozpustit.
20 minut

Suroviny

  • dětské piškoty
  • banány
  • čokoláda
  • ztužený tuk

Recept: Borůvkový dort

Postup přípravy

Vejce s cukrem vyšleháme na krém. Mouku smícháme s práškem do pečiva a kakaem a zlehka vmícháme do vaječné hmoty. Těsto vlijeme do dortové formy, vložíme do předehřáté trouby a při 180 °C pečeme půl hodiny. Upečený korpus poprášíme moukou, ještě teplý ho otočíme dnem nahoru a necháme vychladnout. Pak korpus vyjmeme z formy a podélně rozkrojíme na dva díly.
Smetanu vyšleháme s vanilkovým cukrem a ztužovačem. Borůvky očistíme, část odložíme stranou na ozdobení a zbylé rozmačkáme. Želatinu namočíme do 50 ml vody a necháme nabobtnat. Pak ji zahřejeme, necháme rozpustit a promícháme ji s rozmačkanými borůvkami. Šlehačku rozdělíme na dvě části a do jedné vmícháme rozmačkané borůvky. Spodní část korpusu plníme v kruzích střídavě bílou a borůvkovou šlehačkou. Přiklopíme druhou částí korpusu a zbylou šlehačku nanášíme podle barev tak, aby na řezu vznikl šachovnicový vzor. Hotový dort ozdobíme bodůvkami a necháme vychladit.
Borůvkový dort
120 minut

Suroviny

  • 4 vejce
  • 50 g kakaa
  • 80 g cukru krupice
  • 120 g hladké mouky
  • třetina prášku do pečiva
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 vanilkové cukry
  • ztužovač šlehačky
  • 200 g borůvek
  • 2 plátky želatiny
  • mouka na poprášení

Recept: Broskvový koláč s drobenkou

Postup přípravy

Na křehké těsto prosijeme mouku na vál a uprostřed uděláme důlek. Do něj rozklepneme vejce, posypeme cukrem a citrónovým aroma. Navrch rozložíme vločky másla. Pomoučněnýma rukama vypracujeme ze všech přísad hladké těsto. Zabalíme ho do fólie a dáme na hodinu odpočinout do lednice. Vymažeme rozvírací kulatou formu a vysypeme ji strouhankou. Troubu předehřejeme na 180 °C, na pomoučněném vale vyválíme z těsta plát velikosti formy, těsto vložíme do formy a zvýšíme okraje. Broskve necháme okapat v sítu, nakrájíme na menší, stejnoměrné kousky a rovnoměrně poklademe na těsto.
Černý chléb jemně nadrobíme, smícháme s plátky mandlí či s nasekanými mandlemi a s cukrem. Drobenkovou směsí pravidelně posypeme koláč a pečeme v troubě asi 45 minut. Koláč vyjmeme z trouby a necháme ve formě zcela vychladnout. Uvolníme z formy a opatrně položíme na dortový podnos. Lehce ho posypeme práškovým cukrem a až do podávání ho ponecháme v lednici. Jednotlivé porce můžeme podávat s čerstvě našlehanou šlehačkou a také ozdobit mletou skořicí či skořicovým cukrem.
130 minut

Suroviny

  • 250 g mouky
  • 1 vejce
  • 150 g cukru
  • balení citrónového aroma
  • 175 g másla
  • 2 lžíce strouhanky
  • 500 g půlených broskví
  • 250 g černého chleba
  • 50 g mandlových lupínků
  • půl lžičky mleté skořice
  • 75 g cukru
  • lžíce moučkového cukru

Recept: Datlové řezy

Postup přípravy

Umeleme datle, rozinky, sušené meruňky a oříšky. Vmícháme med, pomerančovou šťávu a mleté mandle. Mícháme tak dlouho, než se směs dobře spojí a pak přidáme ovesné vločky. Připravenou směs napěchujeme do čtvercové formy vyložené alobalem a dáme do ledničky. Dostatečně ztuhlou směs vyklopíme a nakrájíme na řezy.
60 minut

Suroviny

  • 75 g sušených datlí
  • 75 g rozinek
  • 50 g sušených meruněk
  • 50 g lískových oříšků
  • 1 - 2 lžičky medu
  • 2 - 3 lžíce pomerančové šťávy
  • 40 g mletých mandlí
  • 40 g ovesných vloček

Recept: Francouzské madlenky

Postup přípravy

Vejce s cukrem ušleháme do husté pěny. Po troškách do ní vmícháme nastrouhanou citronovou kůru, citronovou šťávu, mouku s práškem do pečiva a rozpuštěné máslo. Vzniklé těsto necháme 2 hodiny odpočinout. Formičky na medvědí pracky vymažeme rozpuštěným máslem a vysypeme hrubou moukou. Formičky plníme těstem do tří čtvrtin.
Před pečením těsto necháme ještě čtvrt hodiny ve formičkách odležet. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 10 - 12 minut. Vyklápíme je zatepla a necháme vychladnout. Hořkou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni na hladkou polevu a vychladlé madlenky v ní do poloviny namáčíme. Necháme ztuhnout.
150 minut

Suroviny

  • 230 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 4 vejce
  • 175 g krupicového cukru
  • 110 g rozpuštěného másla
  • šťáva z 1 citronu
  • kůra z 1 citronu
  • 100 g hořké čokolády

Recept: Dezertní ovocné košíčky plné chuti

Postup přípravy

V míse důkladně smícháme mouku, cukr a špetku soli. Přidáme změklý tuk a vypracujte hladké těsto. Formičky vymažeme tukem a vtlačíme do nich tenkou vrstvu těsta. Košíčky pečeme dozlatova při 180 °C v předem vyhřáté troubě.
Pudink připravíme podle návodu, osladíme a necháme vychladnout. Poté ho našleháme a postupně přidáváme cukr, žloutek, tvaroh a změklé máslo. Vše dobře promícháme. Upečené košíčky ihned vyklopíme a po vychladnutí je naplníme krémem. Na závěr je poklademe očištěným a nakrájeným ovocem a podáváme.
65 minut

Suroviny

  • 280 g tmavé hladké mouky
  • 150 g rostlinného tuku
  • 2 lžičky cukru
  • sůl
  • tuk na vymazání formiček
Náplň:
  • 150 g měkkého tvarohu
  • 1 žloutek
  • 500 ml mléka
  • 5 lžic cukru
  • 1 vanilkový pudinkový prášek
  • 1 lžíce másla
  • pomeranč
  • kiwi
  • ostružiny
  • maliny
  • jahody

Recept: Dort s kiwi a banánem

Postup přípravy

V míse utřeme máslo s cukrem a vejci, poté přidáme kakao, mouku s práškem do pečiva a mléko. Dobře promícháme a vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C asi 20 minut. Upečený korpus vyklopíme a na mřížce necháme chladnout.
Nutellu smícháme s rumem a natřeme na ještě vlahý dort, aby se částečně vsákla. Želatinový ztužovač rozpustíme ve vodě a připravíme podle návodu na obalu. Smícháme jej s jogurtem, cukrem a na drobné kousky pokrájeným banánem. Vzniklou směsí potřeme dortový korpus, nahoru poklademe střídavě plátky kiwi a banánu a necháme v chladničce hodinu ztuhnout. Povrch dortu polijeme dortovým želé, které jsme připravili podle návodu na obalu, a hotový dort necháme v chladničce do druhého dne dobře ztuhnout a vychladit.
80 minut

Suroviny

Těsto:
  • 2 vejce
  • 100 g krystalového cukru
  • 100 g másla
  • 200 g polohrubé mouky
  • 100 ml mléka
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 kypřící prášek
Náplň:
  • 6 lžic Nutelly
  • 4 lžíce rumu
  • 1 velký bílý jogurt
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 1 banán
  • 1 balíček želatinového ztužovače
  • 4 kiwi
  • 1 banán
  • 1 balíček čirého dortového želé
  • 2 lžíce moučkového cukru

Recept: Čokoládové košíčky

Postup přípravy

V míse utřeme máslo s cukrem do hladké hmoty, přidáme vejce, vmícháme mouku, sůl, esenci a sodu. Potom přisypeme čokoládu a vše důkladně promícháme. Do košíčků dáváme vrchovatou lžičku, naskládáme je na plech a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 15 - 20 minut, dokud nezačnou zlátnout.
45 minut

Suroviny

  • 1 vejce
  • 100 g měkkého másla
  • 150 g hladké mouky
  • 75 g hnědého cukru
  • 50 g cukru moučky
  • půl lžičky soli
  • půl lžičky jedlé sody
  • půl lžičky vanilkové esence
  • 150 g nasekané čokolády

Recept: Jahodový sníh

Postup přípravy

Část nakrájených jahod a posekané lístky máty dáme do skleniček s vanilkovým cukrem a promačkáme. Z bílků ušleháme tuhý sníh, vmícháme do něj cukr a zašleháme kousky jahod. Do každé skleničky vložíme piškot a doplníme jí jahodovým sněhem.
20 minut

Suroviny

  • čerstvé jahody
  • 4 bílky
  • vanilkový cukr
  • cukr krupice
  • cukrářský piškot
  • lístky máty

Recept: Kakaová roláda s borůvkami

Postup přípravy

Mascarpone našleháme s cukrem, vmícháme ušlehanou smetanu. Práškovou želatinu zalijeme 100 ml vody, necháme nabobtnat a pak ji v teplé vodní lázni rozpustíme. Vmícháme ji do připraveného krému.
Žloutky třeme s cukrem, až vznikne hustá bílá pěna. Po lžících do ní přidáme horkou vodu. Pak postupně vmícháme mouku s kakaem a nakonec tuhý sníh z bílků. Těsto rozestřeme na plech vyložený papírem na pečení a v troubě vyhřáté na 200 °C pečeme 10 minut.
Upečený piškot překlopíme na čistou utěrku, stáhneme z něj opatrně papír a s utěrkou srolujeme a necháme vychladnout. Prochladlý piškotový plát rozvineme, potřeme připraveným krémem, posypeme borůvkami a znovu zavineme. Dáme do chladu ztuhnout.

Suroviny

  • 4 vejce
  • 140 g moučkového cukru
  • 120 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce kakaa
  • 3 lžíce horké vody
  • 200 g Mascarpone
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 50 g moučkového cukru
  • 100 g borůvek
  • půl lžíce želatiny v prášku
  • 100 ml vody


Recept: Kočičí tlapky

Postup přípravy

Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu na vaření a necháme ji vychladnout. Rozehřejeme troubu na 220 °C, máslo s vanilkovým cukrem utřeme do pěny, přimícháme moučkový cukr, mouku, sůl, a bílky a do těsta vmícháme tekutou čokoládu. Těstem naplníme cukrářský sáček a stříkáme na plech rohlíčky. Pečeme asi 8 minut. Po upečení namáčíme do rozpuštěné bílé čokolády.
35 minut

Suroviny

  • 130 g čokolády na vaření
  • 250 g másla
  • vanikový cukr
  • 100 g moučkového cukru
  • 300 g hladké mouky
  • sůl
  • 2 bílky
  • bílá čokoláda

Recept: Kávový věnec s mandlemi

Postup přípravy

Troubu předehřejeme na 180 °C, bábovkovou formu vymažeme a vysypeme moukou. Na tmavé těsto do pěny ušleháme máslo, cukr a vanilkový cukr až se cukr zcela rozpustí. Postupně přišleháme žloutky. Přimícháme mouku smíchanou s kypřícím práškem a kakaem, těstem naplníme formu a povrch uhladíme.
Na kávové těsto ušleháme z bílků pevný sníh a postupně přišleháváme cukr, až se zcela rozpustí. Smícháme mouku s instantní kávou a prosijeme ji na sníh. Přidáme mleté mandle a opatrně promícháme. Hmotu naneseme na tmavé těsto a povrch uhladíme. Moučník pečeme asi 55 minut. Asi 15 minut před dokončením pečení moučník zakryjeme alobalem, aby příliš nezhnědl.
Věnec vyjmeme, necháme vychladnout a vyklopíme ho z formy na dortový podnos. Vanilkovou polevu připravíme podle návodu na obalu a horní třetinu věnce potřeme. Ozdobíme kávovými zrny, strouhanou čokoládou a necháme ztuhnout.
90 minut

Suroviny

  • 9 bílků
  • 200 g cukru
  • 80 g polohrubé mouky
  • 3 lžíce instantní kávy
  • 300 g mletých mandlí
  • 100 g vanilkové polevy
  • kávová zrna
  • čokoláda

Recept: Nugátové řezy

Postup přípravy

Vejce ušleháme společně s cukrem a postupně přidáme ostatní suroviny. Těsto nalijeme na vymaštěný plech a pečeme 15 - 20 minut v troubě při 180 °C. Z mouky, mléka a cukru uvaříme krém a po zchladnutí do něj zašleháme máslo. Hotový krém rozetřeme na piškot a nakrájíme na řezy, které podáváme.
45 minut

Suroviny

Těsto:
  • 150 g cukru
  • 600 g hladké mouky
  • 150 g sekaných ořechů
  • 5 lžic kakaa
  • 1 prášek do pečiva
Krém:
  • 250 ml mléka
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • 100 g moučkového cukru

Recept: Melounová zmrzliny

Postup přípravy

Měkký tvaroh utřeme s moučkovým cukrem a zakysanou smetanou, oranžový meloun zbavíme semínek a nakrájíme na menší kostičky. Přidáme je do tvarohové hmoty a zlehka promícháme. Formičky s kulatým dnem naplníme tvarohovou hmotou, povrch posypeme plátkovými mandlemi a do středu zapíchneme plastové lžičky. Dáme zmrazit a hotovou zmzlinu vyklopíme z misek a podáváme společně s vykrájenými melounovými kuličkami.
25 minut

Suroviny

  • 300 g měkkého tvarohu
  • 80 g moučkového cukru
  • 200 ml zakysané smetany
  • 100 g oranžového melounu
  • 30 g mandlových lupínků
  • 200 g žlutého melounu

Recept: Oplatkové řezy polité čokoládou

Postup přípravy

Nejprve si připravíme pudinkový krém. Z mléka uvaříme pudink dle návodu. Necháme ho dobře vychladnout, přidáme změklé máslo a metličkami vyšleháme. Ke konci ještě přidáme lžíci rumu, zašleháme a krém necháme v lednici lehce ztuhnout. Na první oplatku rovnoměrně rozetřeme ve slabé vrstvě zavařeninu, na ni pudinkový krém. Celý postup opakujeme. Poslední vrstvu by měla tvořit oplatka. Takto připravený dezert zabalíme do alobalu, zatížíme a necháme v lednici odležet alespoň do druhého dne. Nakonec proleželý dezert nakrájíme na menší řezy a každý polijeme čokoládou rozpuštěnou ve vodní lázni s kouskem ztuženého tuku.
35 minut

Suroviny

  • 200 ml mléka
  • polovina sáčku vanilkového pudinku
  • 1 vanilkový cukr
  • 180 g másla
  • 1 lžíce rumu
  • 4 dortové oplatky
  • 150 g meruňkové zavařeniny
  • 100 g čokolády na vaření
  • kousek ztuženého tuku

Recept: Opilé želé

Postup přípravy

Do kastrolku nalijeme vodu a přivedeme ji k varu. Odstavíme z ohně. Do horké vody nasypeme cukr a ovocné želé v prášku. Velmi dobře metličkou promícháme, aby se netvořily hrudky, ale nevaříme. Přilijeme šumivé víno a znovu dobře promícháme. Hotové želé nalijeme do formy a necháme přes noc v chladničce dobře ztuhnout. Po vyklopení želé krájíme na kostičky, napíchneme na párátka a podáváme na talířku nebo ve sklenici na sekt.
30 minut + ztuhnutí

Suroviny

  • 250 ml vody
  • 1 balíček ovocného želé s příchutí broskve Dr. Oetker
  • 70 g cukru
  • 250 ml šumivého vína


Recept: Perníčky

Postup přípravy

Cukr, med a smetol rozehřejeme až k varu a necháme vychladnout. Do mouky přidáme koření a kakao. Ve vodě rozpustíme amonium a spolu s vejci přimícháme do prochladlého medového roztoku. Uhněteme hladké těsto, které necháme minimálně jeden den odležet. Z vyváleného těsta vykrajujeme tvary a skládáme je na plech vyložený pečícím papírem. Horké potřeme žloutkem rozšlehaným v troše mléka. Druhý den můžeme zdobit bílkovou polevou (moučkový cukr si několikrát prosypeme přes sítko a utřeme s bílkem a několika kapkami citrónové šťávy. Můžeme přidat potravinářské barvivo podle fantazie).
Perníčky
60 minut

Suroviny

  • 375 g medu
  • 200 g mletého cukru
  • 200 g smetolu
  • 750 g hladké mouky
  • 1 lžíci kakaa
  • 1 lžíci perníkového koření
  • 2 malá vajíčka
  • 7 g amonia (cukrářské droždí)
  • 1 lžíce vody
  • 1 žloutek a mléko na potření
  • 1 bílek na polevu
  • pár kapek citrónové šťávy
  • 200 g mletého cukru na polevu

Recept: Sloní oko

Postup přípravy

Žloutky utřeme s cukrem, přidáme hladkou mouku, prášek do pečiva, kakao a vmícháme sníh. Vzniklé těsto vlijeme na vymazaný plech a pečeme v troubě při teplotě 180 °C. Po upečení ohneme přes papírovou roli od alobalu a necháme vychladnout. Mezitím utřeme máslo s cukrem a do másla všleháme po vychladnutí oříšky spařené mlékem. Korpus vyplníme krémem, vložíme do něj banány, polijeme připravenou čokoládou a posypeme ořechy.
50 minut

Suroviny

  • 6 žloutků
  • 6 lžic cukru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce kakaa
  • sníh ze 6 bílků
  • 250 g másla
  • 100 g cukru
  • sáček mletých oříšků
  • 250 ml horkého mléka
  • 2 banány
  • čokoládová poleva
  • prášek do pečiva

Recept: Smažené kiwi

Postup přípravy

Máslo, vejce, a moučkový i vanilkový cukr ušleháme do pěny. Potom přimícháme pomleté mandle, ovocnou šťávu, smetanu a podle potřeby zahustíme moukou. Promícháme a vzniklé těstíčko necháme 10 minut odležet.
Kiwi oloupeme a celé ho obalíme nejdříve v mouce, potom v těstíčku a nakonec posypeme mandlovými lupínky. Kiwi smažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje dozlatova.
Smetanu vyšleháme s vanilkovým cukrem téměř do husta a společně s touto šlehačkou kiwi podáváme.
40 minut

Suroviny

  • 4 kiwi
  • 50 g másla
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • půl balíčku vanilkového cukru
  • 1 - 2 vejce
  • 2 lžíce oloupaných mletých mandlí
  • 2 lžíce ovocné šťávy
  • 2 lžíce smetany
  • hladká mouka na obalení
  • půl šálku mandlových lupínků
  • olej na usmažení
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 vanilkový cukr

Recept: Sýrové čtverečky

Postup přípravy

Máslo utřeme se žloutky, osolíme, přidáme vykynutý kvásek z droždí a vlažného mléka, vmícháme mouku a vypracujeme tužší těsto, které necháme vykynout. Z vykynutého těsna nakrájíme čtverečky, které klademe na tukem vymazaný plech, potřeme je vajíčkem, osolíme, posypeme strouhaným sýrem a necháme ještě chvíli kynout na plechu. Potom čtverečky upečeme v troubě dozlatova.
80 minut

Suroviny

  • 120 g másla
  • 3 žloutky
  • 350 g hladké mouky
  • 20 g droždí
  • sůl
  • šálek mléka
  • 200 g strouhaného sýra
  • vejce na potření

Recept: Tvarohové kuličky s jahodovou omáčkou

Postup přípravy

Měkký tvaroh smícháme s moukou, přidáme vejce, osolíme a vypracujeme těsto. Vytvoříme knedlíčky, které pomalu vaříme v mírně osolené vodě. Jahody nebo borůvky (případně jiné ovoce, které máme rádi) zlehka povaříme s trochou vody, zahustíme nastrouhaným perníkem a podle chuti osladíme. Vzniklou omáčkou pak knedlíky přeléváme.
30 minut

Suroviny

  • 300 g měkkého tvarohu
  • 150 g hrubé mouky
  • vejce
  • sůl
  • 400 g jahod
  • perník na strouhání
  • lžíce cukru

Recept: Třešňový krém

Postup přípravy

Ve vodní lázni smícháme za studena mléko, cukr a škrobovou moučku. Zahříváme za stálého míchání dokud krém nezhoustne. Zchlazujeme, přilijeme griotku a postupně zašleháme vajíčka. Misky vymažeme máslem, na dno dáme vypeckované třešně, které zalijeme krémem. Misky přikryjeme, vložíme do tlakového hrnce a vaříme v páře asi 15 minut. Hotový krém vychladíme a dozdobíme šlehačkou, třešní a lístkem máty.
55 minut

Suroviny

  • 400 g třešňového kompotu
  • 500 ml mléka
  • 100 g cukru
  • 3 vejce
  • 30 g škrobové moučky
  • 50 ml griotky
  • 30 g másla
  • šlehačka
  • čerstvé třešně
  • máta

Recept: Smetanové broskvové řezy

Postup přípravy

Máslo nakrájíme na malé kousky a necháme změknout při pokojové teplotě. Pak přidáme moučkový cukr, vanilkový cukr, sůl a utřeme do pěny. Postupně za stálého míchání přidáváme vejce a třeme tak dlouho, až vznikne hladká pěna. Nakonec vmícháme marmeládu a mouku. Hotové těsto dáme do pekáčku vymazaného tukem a vysypaného hrubou moukou. Povrch uhladíme a v předehřáté troubě při 160 °C pečeme asi 40 minut.
Upečený korpus necháme vychladnout. Pak na něj rozložíme na čtvrtky nakrájené broskve. Na broskve nalijeme krém. Připravíme jej smícháním zakysané smetany s moučkovým cukrem, marmeládou a vyšlehanou šlehačkou. Do přichystané směsi přidáme želatinu rozpuštěnou v horké šťávě z broskví a všechno dobře promícháme. Krém dobře uhladíme a moučník necháme v chladničce nejméně 4 hodiny uležet. Potom nakrájíme řezy, ozdobíme čerstvým ovocem a podáváme.
75 minut

Suroviny

Těsto:
  • 250 g másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 5 vajec
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 lžíce meruňkové marmelády
  • 250 g hladké mouky
  • sůl
Náplň:
  • 500 g kompotových broskví
  • 500 g zakysané smetany
  • 100 g moučkového cukru
  • 250 g smetany ke šlehání
  • 2 lžíce meruňkové marmelády
  • 20 g želatiny
  • 100 ml šťávy z broskví


Recept: Tyčinky z ovesných vloček

Postup přípravy

Ovesné vločky, cukr a rozinky dáme do mísy, přidáme rozehřáté máslo a důkladně promícháme. Plech na pečení potřeme olejem nebo tukem a ve stejnoměrné vrstvě na plech naneseme připravenou směs, urovnáme a povrch uhladíme. Potom ostrým nožem uděláme na plechu zářezy - naznačíme jednotlivé tyčinky. Pečeme asi 20 minut v troubě při 190 °C.Pekli jsme asi 20 minut dozlatova. Necháme chvíli vychladnout a pak podle zářezů nalámeme. Podáváme úplně vychladlé.
40 minut

Suroviny

  • 1 a půl šálku ovesných vloček
  • půl šálku hnědého cukru
  • půl šálku rozinek
  • 1 šálek rozehřátého másla

Recept: Vdolky s borůvkami

Postup přípravy

Do mísy prosijeme hladkou mouku, přidáme sušené droždí, cukr, skořici a promícháme. Mléko mírně ohřejeme, rozmícháme v něm vejce a nalijeme na sypkou směs. Vše důkladně promícháme, těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Zakysanou smetanu osladíme lžičkou cukru a necháme v chladu. Z vykynutého těsta vykrajujeme lžící stejně velké kousky, tvoříme z nich malé vdolky, trochu je zploštíme a necháme ještě asi 10 minut vykynout. Pak na pánvi rozehřejeme větší množství oleje a vdolečky po obou stranách osmažíme. Vdolečky ozdobíme vychladlou ochucenou smetanou a na ni dáme borůvky nebo borůvkovou marmeládu.
60 minut

Suroviny

  • 1 sušené droždí
  • 400 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 500 ml mléka
  • 4 lžíce cukru
  • trocha skořice
  • olej
  • borůvky nebo borůvková marmeláda
  • 1 zakysaná smetana

Recept: Želé s čokoládou

Postup přípravy

Formičky na pudink důkladně propláchneme vodou. Želé připravíme podle návodu na obalu a místo vody použijeme šťávu z kompotu. Banán oloupeme, nakrájíme na kousky, vložíme do formiček a přelijeme přes něj želé. Formičky necháme vychladit, pak želé vyklopíme, rozpustíme čokoládu a želé čokoládou ozdobíme.
35 minut

Suroviny

  • 1 sáček instantního červeného želé
  • polovina banánu
  • 100 g hořké čokolády
  • 250 ml kompotové šťávy

Recept: Vanilkové banánky

Postup přípravy

Ve 250 ml vody svaříme máslo a sůl, naráz vsypeme mouku a vše zpracujeme na lesklou hroudu. Sejmeme ze sporáku a necháme trochu vychladnout. Troubu předehřejeme na 230 °C. Do těsta postupně zapracujeme vejce, pak těstem naplníme cukrářský sáček s větším tvořítkem a na plech vyložený papírem na pečení nastříkáme 10 banánků, které pečeme asi 15 minut dozlatova. Ještě teplé banánky vodorovné překrojíme a necháme vychladnout. Podle návodu na obalu připravíme vanilkový krém, rozdělíme jej na spodní díly banánků, přiklopíme vrchními díly a pocukrujeme. Zbylý krém nastříkáme na vrchní díly a takto upravené banánky podáváme s malinami.
40 minut

Suroviny

  • 60 g másla
  • sůl
  • 200 g hrubé mouky
  • 4 vejce
  • vanilkový krém (pudink)
  • moučkový cukr na posypání
  • maliny (čerstvé nebo kompot)


Saláty

2. května 2010 v 15:59 | Satori |  RECEPTY

Recept: Ananasový salát

Postup přípravy

Ananasové kousky necháme okapat, dáme do misky, přilijeme štávu z citrónu, likér a část šťávy z ananasu. Důkladně promícháme a necháme 2 hodinu uležet v chladu. Potom salát rozdělíme na porce, ozdobíme šlehačkou nebo čerstvým ovocem a podáváme. Podávat můžeme samostatně jako dezert, ale například i ke kuřecímu masu.
Ananasový salát
25 minut

Suroviny

  • 500 g ananasových kousků v kompotu
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 4 lžíce vaječného likéru
  • čerstvé ovoce na ozdobu
  • šlehačka

Recept: Těstovinový salát s tuňákem

Postup přípravy

Těstoviny uvaříme v osolené vodě podle návodu a necháme vychladnout. Hrášek a kukuřici slijeme, papriku a okurky nakrájíme na drobné kostičky. Vajíčka uvaříme natvrdo a nakrájíme. Z tuňáka slijeme šťávu. Vše spolu promícháme, spojíme majonézou a podle chuti dochutíme chilli, solí a pepřem.
35 minut

Suroviny

  • 250 g těstovin
  • sterilovaná kukuřice
  • sterilovaný hrášek
  • 1 paprika
  • 5 vajec
  • 1 konzerva tuňáka
  • 250 g nakládaných okurek
  • majonéza
  • chilli
  • sůl
  • pepř

Recept: Arabský míchaný salát

Postup přípravy

Rajčata a okurku omyjeme a nakrájíme na kostky. Papriku omyjeme, zbavíme semínek a nakrájíme na kratší proužky. Vše dáme do mísy. Salát opereme, rozebereme na jednotlivé listy a necháme okapat. Potom je natrháme na menší kousky. Citrón oloupeme, odblaníme a nakrájíme z jednotlivých měsíčků kousky. Petrželku nasekáme nadrobno. Citrón přimícháme k ostatní zelenině. Přidáme vyloupaná zrníčka granátového jablka a vše promícháme s olejem a přisolíme. Salát podáváme vychlazený.
25 minut

Suroviny

  • 4 pevná rajčata
  • 1 hlávkový salát
  • 1 salátová okurka
  • 2 zelené papriky
  • 1 citrón
  • 2 snítky petrželky
  • 1 granátové jablko
  • 2 polévková lžíce oleje
  • sůl

Recept: Borůvkový salát s jogurtem

Postup přípravy

Borůvky přebereme, propláchneme studenou vodou a necháme je na sítku okapat. Jablko oloupeme, rozřízneme na čtvrtiny, vykrojíme jádřince a nahrubo nastrouháme. Ovoce dáme do mísy, smícháme se dvěma lžícemi cukru a dáme chladit do chladničky asi na 30 minut. Jogurt osladíme lžící cukru, vanilkovým cukrem a rozředíme smetanou. Vychlazený salát rozdělíme do 4 misek, každou porci přelijeme ochuceným jogurtem, posypeme nasekanými ořechy a mletou skořicí.
30 minut

Suroviny

  • 400 g čerstvých borůvek
  • 1 větší jablko
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžíce sekaných vlašských ořechů
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • čtvrt lžičky mleté skořice
  • 2 lžíce smetany ke šlehání

Recept: Brněnský okurkový salát

Postup přípravy

Okurku a jablka oloupeme a nakrájíme na plátky. Ze smetany, soli, drobně pokrájeného kopru a citrónové šťávy si připravíme zálivku. Na talíř naskládáme střídavě plátky okurky a jablek, přelijeme zálivkou a dozdobíme kouskem citrónu a koprem.
20 minut

Suroviny

  • 1 větší salátová okurka
  • 2 jablka
  • 1 kysaná smetana
  • sůl
  • kopr
  • citrónová šťáva

Recept: Domácí letní salát

Postup přípravy

Salát rozebereme na listy, které opereme a osušíme. Velké listy natrháme. Ředkvičky a rajčata omyjeme, osušíme a nakrájíme je na kolečka. Šunku a kuřecí maso nakrájíme na kostky. Očištěnou cibulku i s natí nakrájíme na drobnější kousky.
Misku vytřeme oloupaným a rozpůleným stroužkem česneku, vlijeme tatarskou omáčku, podle potřeby zředíme smetanou a dochutíme solí, pepřem a nakrájenou pažitkou. Touto omáčkou podle chuti salát polijeme a podáváme s pečivem.
40 minut

Suroviny

  • 1 velký hlávkový salát
  • 1 svazek ředkviček
  • 4 rajčata
  • 100 g šunky
  • 200 g pečeného kuřete
  • 4 naťové cibulky
  • 1 stroužek česneku
  • 150 g tatarské omáčky
  • několik lžic kysané smetany
  • sůl
  • mletý pepř
  • pažitka


Recept: Čočkový salát se zeleninou

Postup přípravy

Čočku opláchneme a namočíme na dvě hodiny do studené vody. Pak ji v téže vodě uvaříme doměkka. Vodu z čočky slijeme a do ještě horké čočky vmícháme trochu oleje, octa, mletý pepř, sůl, špetku cukru a necháme zchladnout. Cibuli očistíme a nakrájíme na tenká kolečka, kapii a okurky na nudličky a vmícháme do vychladlé čočky. Vejce uvaříme natvrdo, po vychladnutí oloupeme, překrojíme na polovinu a použijeme k dozdobení salátu.
Čočkový salát se zeleninou
55 minut

Suroviny

  • 400 g čočky
  • 2 sterilované kapie
  • 1 cibule
  • 2 vejce
  • 3 sladkokyselé okurky
  • 4 lžíce oleje
  • ocet
  • cukr
  • mletý pepř
  • sůl

Recept: Červenobílý salát

Postup přípravy

Kedlubny očistíme, oloupeme a nahrubo nastrouháme. Karotku očistíme a rovněž nastrouháme nahrubo. Potom obojí dáme do mísy, přelijeme smetanou, přidáme sůl, cukr, citrónovou šťávu a hořčici a vše důkladně promícháme. Hotový salát posypeme čerstvě nastrouhaným křenem a podáváme.
20 minut

Suroviny

  • 3 červené kedlubny
  • 3 karotky
  • 125 ml smetany ke šlehání
  • sůl
  • cukr
  • lžíce citrónové šťávy
  • lžička plnotučné hořčice
  • 2 lžíce nastrouhaného křenu

Recept: Francouzský hráškový salát

Postup přípravy

Hrášek nasypeme do misky, osladíme cukrem, osolíme, opepříme, přidáme 4 lžíce oleje, 4 lžíce vody a trochu octa a dobře promícháme. Šunku nakrájíme na kostičky a opečeme na troše oleje. Vmícháme ji spolu s nakrájeným ledovým salátem do rozmrazeného hrášku, salát podle potřeby dochutíme a podáváme ozdobený zelenou petrželovou natí.
25 minut

Suroviny

  • 400 g hrášku
  • 150 g šunky
  • ledový salát
  • olej
  • voda
  • ocet
  • cukr
  • mletý pepř
  • sůl

Recept: Indický salát

Postup přípravy

Zelí nakrouháme na nudličky a spaříme vroucí slanou vodou, aby získalo sklovitý vzhled. Scedíme a necháme vychladnout - část nálevu si necháme do zálivky. Poté smícháme s ostatními surovinami a zalijeme zálivkou. Před podáváním necháme několik hodin uležet.
20 minut

Suroviny

  • malá hlávka bílého zelí
  • sterilované žampióny
  • sterilované kapie
  • arašídy
  • kari
  • olej
  • sůl
  • sójová omáčka
  • feferonka

Recept: Jahodový salát

Postup přípravy

Jahody omyjeme, usušíme a nakrájíme na plátky. Ostružiny také omyjeme a přidáme k jahodám. Lehce promícháme, posypeme cukrem a zalijeme vaječným koňakem. Podáváme vychlazené a se šlehačkou.
35 minut

Suroviny

  • 500 g čerstvých jahod
  • 300 g zralých ostružin
  • 40 g moučkového cukru
  • 200 ml vaječného koňaku
  • 200 g šlehačky

Recept: Italský salát

Postup přípravy

Makaróny uvaříme v osolené vodě podle návodu doměkka, zcedíme je a dáme do mísy. Přidáme na malé kostičky nakrájený sýr a salám. Omyjeme papriky, vyřízneme z nich semeníky a nakrájíme je na tenké krátké nudličky. Česnek utřeme se solí a trochou oleje, přidáme k němu ocet a pepř a vše společně i s paprikami a makaróny promícháme a necháme zaležet. Podáváme vychlazené.
35 minut

Suroviny

  • 150 g makarónů
  • zelená paprika
  • červená paprika
  • 125 g mortadely
  • 100 g eidamu
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • ocet
  • mletý pepř

Recept: Kedlubnový salát

Postup přípravy

Kedlubny očistíme, omyjeme na nastrouháme nahrubo. Vložíme je do mísy, přidáme na kostky nakrájený balkánský sýr, sůl, bílý jogurt a nasekanou pažitku. Vše promícháme a před podáváním necháme uležet alespoň hodinu a chladu.
20 minut

Suroviny

  • kedlubny
  • balkánský sýr
  • sůl
  • bílý jogurt
  • pažitka

Recept: Karibský zeleninový salát

Postup přípravy

Uvařené brambory a všechnu zeleninu nakrájíme na kostičky. Vedle v misce si připravíme omáčku na zálivku smícháním smetany, šlehačky, majonézy, hořčice a cukru. Zeleninu smícháme a zalijeme omáčkou a ještě opatrně promícháme.
35 minut

Suroviny

  • uvařené brambory
  • paprika
  • řapíkatý celer
  • cibule
  • šalotka
  • zelená chilli paprička
  • česnek
  • lžíce smetany
  • lžíce šlehačky
  • lžíce majonézy
  • hořčice
  • cukr
  • pažitka
  • karotka
  • petrželka

Recept: Kuřecí salát s ovocem

Postup přípravy

Hotové maso (uvařené, upečené, osmažené..) a ovoce nakrájíme na kostičky, ve stejném poměru smícháme majonézu a jogurt, přidáme citrónovou šťávu a kostku cukru. Ovoce osolíme malou špetkou soli, aby pustilo šťávu a smícháme se zálivkou.
40 minut

Suroviny

  • kuřecí maso
  • ananas
  • jablko
  • pomeranč
  • bílý jogurt
  • majonéza
  • citrónová šťáva
  • kostka cukru
  • sůl

Recept: Míchaný zeleninový salát

Postup přípravy

Čínské zelí, ředkev, spařená a oloupaná rajčata a ředkvičky nakrájíme na menší kousky. Zakapeme citrónovou šťávou smíchanou s pepřem, cukrem a solí a smícháme. Pak přidáme na kolečka nakrájená natvrdo uvařená vejce, na nudličky nakrájené uzené maso a strouhaný sýr. Lehce promícháme, podle chuti dosolíme a zakápneme olivovým olejem. Necháme důkladně vychladit a podáváme samotné nebo s pečivem. Salát poslouží jako vynikající osvěžení v teplém létě, ale i jako vydatný oběd.
50 minut

Suroviny

  • půlka čínského zelí
  • 1 malá bílá ředkev
  • 2 rajčata
  • 4 ředkvičky
  • 100 g vařeného uzeného masa
  • 2 lžíce strouhaného sýra
  • 2 vejce
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • sůl
  • mletý pepř
  • půl lžičky pískového cukru
  • olivový olej

Recept: Melounový salát

Postup přípravy

Oranžové melouny rozpůlíme, důkladně vydlabeme semínka, část dužiny pečlivě vykrojíme a půlky melounů použijeme jako misky na salát. Dužinu všech melounů zbavíme dokonale semínek, rozkrájíme na menší kousky nebo vytvoříme kuličky a dáme je do větší mísy.
Pomeranč pečlivě oloupeme a z dílků vykrájíme filátka, která přidáme k připraveným melounům. Dále přidáme nasucho opražené piniové oříšky a omyté lístky polníčku. Všechno ovoce zlehka promícháme a rozdělíme do vykrojených melounových misek. Naplněné misky dáme vychladit do ledničky a podáváme.
30 minut

Suroviny

  • 2 oranžové melouny
  • půl žlutého cukrového melounu
  • kousek červenéhomelounu
  • polníček na dozdobení
  • 2 pomeranče
  • 100 g piniových oříšků

Recept: Ovocný salát se zmrzlinou

Postup přípravy

Černý rybíz i jahody opereme, zbavíme stopek a necháme okapat. Brusinkový kompot scedíme a necháme okapat. Jahody nakrájíme podélně na čtvrtky a s ostatním ovocem dáme do mísy. Přelijeme rybízovým sirupem a promícháme. Dáme vychladit. Opereme a odstopkujeme červený rybíz. Smetanu ušleháme a osladíme. Do misek dáme 1 kopeček zmrzliny, přelijeme ovocným salátem a povrch každé porce ozdobíme šlehačkou a posypeme několika kuličkami červeného rybízu.
35 minut

Suroviny

  • 300 g černého rybízu
  • 1 střapec červeného rybízu
  • 200 g jahod
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžíce rybízového sirupu
  • půl skleničky brusinkového kompotu
  • 4 kopečky vanilkové zmrzliny

Recept: Pastinákový salát

Postup přípravy

Pastinák omyjeme, oškrábeme a nakrájíme ho na malé kostičky. Ty potom orestujeme na pánvi na rozehřátém másle, osolíme a za občasného podlévání dusíme doměkka. Pak slijeme přebytečnou vodu a necháme zchladnout. Vychladlý pastinák přendáme do mísy a promícháme s tatarskou omáčkou. Můžeme podávat k pečenému nebo smaženému masu.
40 minut

Suroviny

  • 500 g pastináku
  • 50 g másla
  • 125 ml vody
  • půl lžičky soli
  • 1 sklenička tatarské omáčky

Recept: Princeznin ovocný salát

Postup přípravy

Listy hlávkového salátu natrháme na kousky. Přidáme třešně nakrájené na čtvrtky, jahody nakrájené na plátky a nadrobno nakrájené jablko. Zakysanou i sladkou smetanu rozmícháme s cukrem a citrónovou šťávou a salát s ní zalijeme.
15 minut

Suroviny

  • hlávkový salát
  • třešně
  • jahody
  • jablko
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce sladké smetany
  • cukr
  • citrónová šťáva


Recept: Pekingský salát

Postup přípravy

Zelí omyjeme, vyřízneme košťál a nakrájíme na nudličky. Potom přidáme na kostičky nakrájená, spařená a oloupaná rajčata, sýry, nakrájenou cibuli a rozpůlené olivy. Jogurt smícháme s olivovým olejem, citrónovou šťávou, prolisovaným nebo utřeným česnekem, trochou soli, majoránkou a tymiánem. Salát se zálivkou promícháme a ozdobíme několika polovinami oliv.
30 minut

Suroviny

  • 500 g pekingského zelí
  • 2 rajčata
  • 7 lžic černých oliv
  • 1 stroužek česneku
  • 150 g balkánského sýra
  • 100 g nivy
  • 250 ml bílého jogurtu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • sůl
  • majoránka
  • tymián

Recept: Zelný salát

Postup přípravy

Zelí nastrouháme najemno, osolíme a necháme chvíli odstát. Zelenou papriku a šunku pokrájíme na nuudličky, utřeme česnek, přidáme do zelí a promícháme. Olej smícháme s octem, solí, mletým pepřem a kmínem a přidáme 2 lžíce vody. Zálivku nalijeme na salát a přidáme jablka nakrájená na tenké plátky a pokapaná citrónem. Vše promícháme a necháme uležet.
35 minut

Suroviny

  • hlávkové zelí
  • jablka
  • citrón
  • šunka
  • zelená paprika
  • 50 ml octa
  • 4 lžíce oleje
  • česnek
  • mletý kmín
  • mletý pepř
  • sůl


Recept: Italský salát s kuřecím masem

Postup přípravy

Řízky omyjeme, osušíme a z obou stran opečeme 10 minut na rozpáleném másle, pak je osolíme, opepříme, vyjmeme a udržujeme teplé. Chléb nakrájíme na kostičky, česnek najemno posekáme a oboje osmahneme na vypečeném tuku. Vyjmeme a odložíme stranou.
Citrón omyjeme, osušíme, ostrouháme kůru a vymačkáme šťávu. Vše smícháme se solí, pepřem a cukrem a zašleháme olej. Salát natrháme, rajčata rozpůlíme, houby očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Vše rozdělíme na 4 talířky, pokapeme zálivkou a posypeme smaženým chlebem. Řízky rozkrájíme, upravíme na salát a můžeme ozdobit plátky citrónu.
40 minut

Suroviny

  • 4 kuřecí řízky
  • máslo
  • sůl
  • mletý pepř
  • 2 - 3 krajíčky toastového chleba
  • 2 stroužky česneku
  • 1 citrón
  • cukr
  • 3 lžíce olivového oleje
  • ledový salát
  • 250 g cherry rajčat
  • 150 g žampión

Míchané nápoje

2. května 2010 v 15:45 | Satori |  RECEPTY

Recept: 32. Avenue

Do šejkru dáme led, na něj nalijeme šťávu, přilijeme Becherovku, Kahluu a důkladně promícháme. Potom přelijeme do skleničky, ozdobíme tenkým plátkem jablka a mátovými lístky a podáváme.
15 minut

Suroviny

  • 40 ml Becherovky
  • 15 ml Kahlua
  • 20 ml limetkové nebo citrónové šťávy
  • lístky máty
  • tenký plátek jablka

Recept: Bílá paní

Postup přípravy

Do šejkru vložíme pár kostek ledu, přidáme uvedené ingredience a protřepeme. Přes strainer přelijeme do koktejlové sklenky.
10 minut

Suroviny

  • gin 30 ml
  • Curacao Lemon 30 ml
  • citronová šťáva 30 ml
  • lžička cukru

Recept: America

Postup přípravy

Všechny ingredience protřepeme v šejkru s ledem a procedíme do koktejlové sklenky. Nápoj zastříkneme limetovou šťávou, kterou pak do nápoje vložíme.
10 minut

Suroviny

  • Bourbon 50 ml
  • grenadina 20 ml
  • limetková šťáva 15 ml

Recept: Květ lásky (nealko)

Postup přípravy

V šejkru s ledem protřepeme předepsané ingredience. Přes sítko přecedíme do tumbleru a ozdobíme plátkem banánu.
10 minut

Suroviny

  • banánový džus 60 ml
  • mangový džus 60 ml
  • ananasový džus 30 ml
  • plátek banánu

Recept: Hadí uštknutí

Postup přípravy

Sklenici bez stopky naplníme ledem asi do dvou třetin. Přes led nalijeme limetovou šťávu a nasypeme lžičku cukru. Přidáme likér a necháme asi 2 minuty stát. Potom pomalu naplníme sklenici grepovým džusem asi do dvou třetin a dolijeme džinem. Na povrchu posypeme citrónovou kůrou.
15 minut

Suroviny

  • drcený led
  • šťáva z citrónu
  • lžička cukru
  • 2 lžíce Becherovky
  • grepový džus
  • džin
  • citrónová kůra

Recept: Africká limonáda

Postup přípravy

Nápoj připravíme ve sklenici s obsahem 300 ml. Do sklenice nalijeme sirup, přidáme nejlépe vanilkovou zmrzlinu, džus, opatrně doléváme sodovou vodu a vše zakápneme šlehačkou.
15 minut

Suroviny

  • 30 ml malinového sirupu
  • 50 ml grapefruitového džusu
  • 100 ml sodové vody
  • kopeček zmrzliny
  • 3 lžíce šlehané smetany

Recept: Alexander Baby (nealko)

Postup přípravy

Grenadinu a citronovou šťávu protřepeme s ledem v šejkru. Slijeme do koktejlky a dolijeme vychlazenou colou.
10 minut

Suroviny

  • 20 ml grenadiny
  • 20 ml citronové šťávy
  • 250 ml coly

Recept: Banánový sen (nealko)

Postup přípravy

Na dno sklenky nalijeme sirup. Ostatní ingredience (kromě minerálky) vložíme do šejkru s ledem a promícháme. Přes lžíci nalijeme nad sirup a dle chuti dolijeme minerálkou.
10 minut

Suroviny

  • banánový džus 60 ml
  • pomerančová šťáva 90 ml
  • citronová šťáva 30 ml
  • malinový sirup 30 ml
  • perlivá minerálka na dolití

Recept: Francouzský polibek (nealko)

Postup přípravy

Rozmixujeme 125 ml vanilkové zmrzliny, 100 ml jogurtu, 1 lžičku vanilkového cukru a 1 lžíci citrónové šťávy. Naplníme sklenici, přidáme kopeček vanilkové zmrzliny a ozdobíme rybízem.
15 minut

Suroviny

  • vanilková zmrzlina
  • jogurt dle chuti
  • vanilkový cukr
  • citrónová šťáva
  • rybíz


Recept: Margarita

Postup přípravy

Okraj sklenice navlhčíme citrónovou šťávou a potom obalíme v soli. Kostky ledu dáme do šejkru, přilijeme tequilu, pomerančový likér a citrónovou šťávu. Důkladně protřepeme a nalijeme přes sítko do sklenice.
15 minut

Suroviny

  • citrónová šťáva
  • sůl
  • 4 kostky ledu
  • 40 ml tequily
  • 10 ml pomerančového likéru
  • 10 ml citrónové šťávy do koktejlu

Recept: Hawaii (nealko)

Postup přípravy

Na led v šejkru nalijeme předepsané suroviny. Protřepeme a servírujeme v koktejlové sklence.
10 minut

Suroviny

  • grapefruitový džus 30 ml
  • ananasový džus 40 ml
  • smetana 10 ml
  • led

Recept: Bikini

Postup přípravy

Uvedené suroviny nalijeme přes led do šejkru a protřepeme. Přes strainer přecedíme do koktejlky a ozdobíme plátkem citrónu.
10 minut

Suroviny

  • rum světlý 30 ml
  • vodka 60 ml
  • mléko 15 ml
  • citronová šťáva
  • plátek citrónu
  • lžička cukru

Recept: Carib

Postup přípravy

Všechny přísady protřepeme v šejkru s ledem a procedíme do koktejlové sklenice. Nápoj ozdobíme koktejlovou třešní.
10 minut

Suroviny

  • rum světlý 30 ml
  • gin 20 ml
  • citronová šťáva 20 ml
  • cukrový sirup 10 ml
  • třešnička

Recept: Čoko koktejl (nealko)

Postup přípravy

Všechny suroviny smícháme v šejkru nebo v mixéru, kolečko pomeranče rozřízneme do půlky a zavěsíme na okraj sklenice jako ozdobu. Můžeme ještě ozdobit lístky máty.
15 minut

Suroviny

  • lžíce ledové tříště
  • kopeček čokoládové zmrzliny
  • 100 ml mléka
  • 1 lžíce medu
  • kolečko pomeranče
  • lístky máty na ozdobu

Recept: Čokoládový koňak

Postup přípravy

Žloutky a cukr společně vymícháme. Pak za stálého míchání přidáváme mléko, kakao a vanilkový cukr. Ve vodní lázni přivedeme k varu a odstavíme. Do vychladlé směsi pak zamícháme rum.
25 minut

Suroviny

  • 5 žloutků
  • 200 g moučkového cukru
  • 500 ml mléka
  • 200 g kakaa
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 500 ml rumu

Recept: Florida cocktail (nealko)

Postup přípravy

Všechny suroviny kromě sody protřepeme s ledem v šejkru. Přes sítko nalijeme do tumbleru s drceným ledem. Nápoj doplníme sodou a ozdobíme mátou.
10 minut

Suroviny

  • grapefruitový džus 30 ml
  • pomerančový džus 20 ml
  • cukrový sirup 20 ml
  • citronová šťáva 10 ml
  • soda na dolití
  • sůl

Recept: Florida Beach

Postup přípravy

Do šejkru vložíme led, odměříme multivitamínový džus a vodku, krátce protřepeme a nalijeme na led do tumbleru. Odměříme Curacao Blue sirup a pomalu spouštíme po skle tak, aby sednul na dno. Drink ozdobíme trojúhelníčkem ananasu a koktejlovou třešní.
15 minut

Suroviny

  • 40 ml vodky Finlandia
  • 100 ml multivitamínového džusu
  • 20 ml Curacao Blue sirupu
  • plátek ananasu
  • koktejlová třeše

Recept: Lavina

Postup přípravy

Ingredience ve varné nádobě smícháme a ohřejeme na teplotu 50 - 60 °C. Přelijeme do servírovací sklenice a nápoj ozdobíme tyčinkou skořice a plátkem citrónu.
15 minut

Suroviny

  • 50 ml Becherovky
  • 100 ml červeného vína
  • 25 ml medu
  • 25 ml citrónové šťávy
  • 50 ml vody
  • celá skořice

Moučníky

2. května 2010 v 15:36 | Satori |  RECEPTY

Pudinková bábovka

Suroviny: dětské piškoty (2 balení po 120 g), 2 l mléka, 6 vanilkových pudinků, 240 g cukru, 2 vejce, 4 sáčky cukrářské želatiny, 300 g malin Postup: Otevírací dortovou formu vyložíme piškoty. Mléko smícháme s cukrem, vejci a želatinou, přidáme pudinky a vaříme, až směs zhoustne. Ještě teplou směsí přelijeme piškoty, abychom je zakryli. Naklademe vrstvu malin, opět pudink, další piškoty a na závěr pudink. Dort necháme v ledničce ztuhnout a poté je dozdobíme piškoty a malinami. foto: Opavia
Uvaříme dětskou krupicovou kaši podle návodu.
Hodnocení:

Velmi levné15min.
  • Kategorie: Nepečené
  • Kuchyně: Česká kuchyně, Uživatelské recepty
  • Cena: Velmi levné
  • Typ přípravy: vaření
  • Doba přípravy: 15min.
  • Náročnost: Běžně náročné

Suroviny:

1 ks pudingu 
 500 ml mleka 
 4 lžičky cukru 
 5 lžiček krupice

Příprava:

Když je kaše hotová, přidáme pudink, rozmíchaný v trošce mléka a vaříme další 2 minuty.
Směs osladíme a horké vlijeme do bábovkové formy, kterou jsme vypláchli ve vodě. Přidáme různé ovoce či oplatky a necháme bábovku vychladnout.

Recept: Americká buchta s jablky a ořechy

Postup přípravy

Vejce utřeme s cukrem, přidáme mouku smíchanou se skořicí, kakaem a práškem do pečiva a postupně přimícháme olej. Nejlépe pomocí ručního šlehače. Do těsta vmícháme jablka a ořechy a vše vlijeme na vymaštěný a vysypaný plech. Pečeme při 180 °C asi 20 minut. Hotový moučník pocukrujeme moučkovým cukrem, nakrájíme na řezy a podáváme.
40 minut

Suroviny

  • 4 vejce
  • 1 šálek pískového cukru
  • 2 šálky polohrubé mouky
  • půl šálku oleje
  • půl lžičky skořice
  • 1 lžička kakaa
  • 1 prášek do pečiva
  • 4 šálky na kostičky nakrájených jablek
  • hrst nasekaných vlašských ořechů

Recept: Bílkové řezy

Postup přípravy
Bílky šleháme do tuha a postupně přidáváme cukr. Potom lehce vmícháme mouku, rozinky, čokoládu, kokos, ořechy a prochladlé rozpuštěné máslo. Nalijeme na vymazaný, vysypaný plech a pečeme asi 20 min. Po vychladnutí překrojíme v půlce a naplníme. Náplň - šlehačku ušleháme dle návodu(s vodou) a přidáme zbylé přísady. Natřeme i horní vrstvu a pocákáme 50 g rozpuštěné čokolády.
20 minut

Suroviny

  • 7 bílků
  • 150 g cukru
  • 150 g hrubé mouky
  • 50 g rozinek
  • 50 g strouhané čokolády
  • 50 g kokosu
  • 50 g strouhaných vlašských ořechů
  • 80 g rozpuštěného másla
  • náplň:1 šlehačka v prášku
  • 120 g tvarohu
  • 3 lžíce kokosu
  • 3 lžíce medu
  • 2 nastrouhaná jablka
  • 30 g strouhaných vlaš. ořechů
  • 50 g rozinek

Recept: Borůvková bábovka

Postup přípravy

Celá vejce umícháme společně s moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem a olejem. Pak přidáme polohrubou mouku promíchanou s práškem do pečiva a nakonec do těsta opatrně zapracujeme čerstvé nebo zavařené borůvky, podle toho, které máme k dospozici. Formu na bábovku vymažeme tukem, vysypeme moukou a těsto do ní nalijeme. Troubu vyhřejeme na 180 °C a bábovku upečeme. Hotovou vyklopíme, pocukrujeme a podáváme s kompotem či čerstvým ovocem.
45 minut

Suroviny

  • 4 vejce
  • 2 šálky moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • půl šálku mléka
  • půl šálku oleje
  • 2 šálky polohrubé mouky
  • půl balení prášku do pečiva
  • 2/3 šálku borůvek

Recept: Broskvové košíčky

Postup přípravy

Mouku, tuk, moučkový a vanilkový cukr, žloutek a nastrouhanou citrónovou kůru zpracujeme na těsto, které na pomoučeném vale vyválíme na tenkou vrstvu. Potom kulatou formičkou vykrajujeme z těsta kolečka, které vtiskneme do formiček na košíčky a dáme péct do mírně vyhřáté trouby. Po upečení košíčky vyklopíme a necháme vychladnout. Do každého z nich dáme trochu nutelly nebo burákového másla, piškot pokapaný ovocným likérem a kousky broskví. Na broskve nastříkáme hustou šlehačku, ušlehanou ze smetany a ztužovače šlehačky a nakonec košíčky posypeme nastrouhanou čokoládou. Vychladíme a podáváme.
75 minut

Suroviny

  • 1 a třetina šálku hladké mouky
  • 125 g rostlinného tuku
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 1 vanilkový cukr
  • lžička citrónové kůry
  • nutella nebo burákové máslo
  • dětské piškoty
  • ovocný likér
  • broskvový kompot
  • 1 smetana ke šlehání
  • 1 ztužovač šlehačky
  • čokoláda

Recept: Langoše

Postup přípravy

Spojíme lžíci mouky, kostku cukru, droždí a 100 ml mléka a necháme vzejít kvásek. K vzešlému kvásku přidáme zbylé mléko a mouku, osolíme a vypracujeme hladké těsto, které se nesmí lepit na vařečku. Z těsta tvarujeme malé bochánky a opět je necháme 15 minut kynout na pomoučeném vále. Potom je vytahujeme tak, aby vznikly placky. Ty vkládáme do rozpáleného oleje a smažíme po obou stranách. Hotové langoše ochutíme podle chuti.
Langoše
120 minut


Recept: Hraběnčiny řezy

Postup přípravy

Plech vymažeme tukem a vysypeme moukou. Do mísy prosijeme mouku s práškem do pečiva, přidáme změklé máslo, žloutky a vpracujeme je co nejrychleji do těsta. Dvě třetiny namačkáme do plechu a třetinu těsta necháme v chladničce ztuhnout.
Na plech s těstem nastrouháme plátky jablek, ochutíme skořicí, opranými rozinkami a zasypeme strouhanými ořechy. Na jablka rozetřeme pevný sníh z bílků a cukru, postrouháme nahrubo zbytek těsta z ledničky a dáme vyhřáté trouby péct. Až začne těsto růžovět, je upečené.
90 minut

Suroviny

  • 450 g polohrubé mouky
  • 200 g másla
  • 6 g prášku do pečiva
  • 200 g cukru moučka
  • 4 žloutky
  • 600 g jablek
  • 200 g cukru krystal
  • 100 g ořechů
  • 4 bílky
  • 50 g rozinek
  • 1 lžička skořice

Recept: Tiramisu

Postup přípravy

Z blílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky utřeme s cukrem, vmícháme sýr a nakonec sníh z bílků. Připravíme si uvařenou silnou černou kávu s Amarettem, ve které namáčíme dětské piškoty. Pohár vyložíme namočenými piškoty, pokryjeme připraveným krémem a posypeme zlehka kakaem. Před podáváním necháme vychladnout v chladničce
60 minut

Suroviny

  • 8 vajec
  • 1 sýr Mascarpone
  • Amaretto
  • dětské piškoty
  • černá káva
  • moučkový cukr


Recept: Čokoládové muffiny

Postup přípravy

Hladkou mouku, prášek do pečiva a nasekanou čokoládu smícháme v misce. Vejce, cukr, olej a smetanu vymícháme a přidáme směs z misky. Směsí plníme rovnomerně plech na muffiny, který jsme předtím vymazali máslem nebo tukem. Pečeme při 180 °C do zlatohněda.
50 minut

Suroviny

  • 250 g hladké mouky
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • 100 g čokolády
  • vejce
  • 125 g cukru moučka
  • olej
  • kysaná smetana

Recept: Medovník I.

Postup přípravy

Nejprve všechny suroviny na těsto smícháme dohromady na vále, mouku přidáme podle toho aby těsto nelepilo, ale dalo se válet válečkem na placky velikosti plechu na pečení asi 1 cm vysoké. Placky válíme na pečícím papíře namazaném máslem. Na celý dort je třeba udělat celkem 4 placky + jednu menší, která se nakonec rozdrobí na ozdobu. Pečeme v troubě vyhřáté na cca 250 °C přibližně 3 - 4 minuty a před dalším použitím musíme nechat vychladnout.
Dále vyrobíme krém, kterým budeme placky slepovat. Celá neotevřená plechovka slazeného kondenzovaného mléka se vaří ponořená 2 hodiny v hrnci s vodou, mléko tím zkaramelizuje a nechá se vychladnout. Do šlehací mísy vložíme celé máslo v pokojové teplotě, vanilkový cukr a zkaramelizované mléko a šlehačem vyšleháme na hustý krém. Krém postupně mažeme na vychladlé placky, vznikne dort, který bude mít 4 vrstvy střídajících se placek s krémem, poslední vrstvu tvoří krém, na který sypeme rozdrobenou pátou menší placku, můžeme ji míchat s mletými ořechy. Dort necháme den uležet v chladničce.
70 minut

Suroviny

  • máslo
  • cukr krystal
  • med
  • 4 vejce
  • lžička jedlé sody
  • mouka

polévky

2. května 2010 v 15:17 | Satori |  RECEPTY

A kila jsou dole!

Ingredience
lžíce másla, 2 lžíče mouky, 3 mrkve, celer, petržel (popřípadě trochu květáku, kapusty nebo jiné Vaší oblíbené zeleniny), vegeta, sůl, pepř
Postup přípravy: V středně velkém hrci rozpustíme máslo, přidáme část nastrouhané kořenové zeleniny (nebo nakrájené na hodně malé kousky) a zaprášíme moukou. Dobře promícháme a zalijeme studenou vodou. Přidáme zbytek zeleniny. Přivedeme k varu, dochutíme a necháme vařit asi 15 minut.

Tuhle polévku ráda vařím podle tohoto receptu, nebo do ní přidám hodně květáku a je to květáková polévka. Je lehká, vyniká svou jemnou máslovou chutí a nasládlou chutí mrkve. Je to rychlé, levné, syté a málo kalorické. Vařím si jí, když potřebuju dít pár kilo dolů... A ještě jedna rada, pozor, když přichází k varu, je nutné ztlumit sporák, ráda utíká :-)

Ájenčina šumavská kulajda


Ingredience
4 střední brambory, 200 - 300 g hub zavařených nakyselo (samozřejmě můžeme dát čerstvé, musíme ale na závěr více okyselit), 4 kuličky nového koření, 1 bobkový list, špetka mletého pepře, 2 kostky slepičího či zeleninového bujónu (nebo lžíce vegety), 2 - 2,5 l vody, 250 ml šlehačky, sůl a ocet podle chuti, 4 - 5 vajec (podle počtu strávníků i víc)
Postup přípravy: Do třílitrového hrnce dáme vařit vodu, přidáme nové koření, bobkový list, pepř, špetku soli, bujóny a na kostičky nakrájené brambory. Asi po 5 - 7 minutách přidáme zavařené houby i s nálevem (máme-li houby čerstvé, dáme je nakrájené na kostičky vařit zároveň s bramborami, asi tak 400 g) a převaříme. Přidáme asi l lžíci octa (máme-li čerstvé houby, alespoň 2 lžíce i víc) a necháme asi 1 - 2 minuty vařit. Pak přidáme šlehačku (nejdřív tak 1/3, řádně promícháme a teprve pak dolijeme zbytek) a opět převaříme. Ochutnáme, popř. dosolíme či dokyselíme. Vaříme-li polévku z čerstvých hub, je potřeba solit i kyselit více, houby hodně pojmou. Polévku odstavíme z ohně a vyklepneme do ní na různá místa celá vejce. Necháme asi 10 minut stát a podáváme. Žloutky by měly zůstat poloměkké. 
Tato kulajda se nezahušťuje, je bez kopru, ale je rychlá, překvapivě lahodná a dá se jíst i studená.


Arménská čočková polévka

Ingredience
1. směs : 1 hrnek posekané cibule, 1/2 hrnku na plátky nakrájené mrkve, 1/2 hrnku na plátky nakrájeného celeru, 3 hrnky oloupaného na kostky nakrájeného lilku, 1 hrnek na kostičky nakrájené zelené papriky, 3 - 6 stroužků najemno rozsekaného česneku
2. směs : 6 hrnků vývaru (kuřecí), 1 a 1/2 hrnku čočky, 1 a 1/2 hrnku posekaných rajčat (i sterilovaná), 100 g sušených meruněk nakrájených na nudličky, 1/4 lžičky ml. skořice, 1/4 lžičky nového koření, 1/4 lžičky kayenského pepře, 1 lžíce papriky, 1 a 1/2 lžičky soli
Postup přípravy: 1. směs opékejte na oleji dozlatohněda. Přidejte druhou směs a duste až je čočka měkká, dokončete 3 lžícemi posekané zelené petrželky, 1 lžící posekané máty . 
Tenhle recept, jsem našel na internetu a ochutnal. Moc mi chutnal a doufám,že bude stejně chutnat i vám.